info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takföretag utreder lönedumpning

Det finska takföretaget Ruukki har utrett de påstådda anklagelserna om lönedumpning vid bygget av ett shoppingcenter i Uddevalla. Utredningen visar att företaget betalat för lite i lön till byggnadsarbetarna.

Det handlar om Ruukki, ett finskt takföretag, som lägger tak på ett affärscentrum i Uddevalla. Peab är huvudentreprenör och Ruukki är underentreprenör på arbetsplatsen. Takläggarna, som kommer från Litauen, är anställda av Ruukki och företaget har kollektivavtal med Byggnads. Men enligt en obekräftad källa som hört av sig till Byggnads får inte arbetarna den lön som ska betalas ut enligt avtalet. Enligt källan ska arbetarna ha fått 60 kronor i timmen.

Felaktiga traktamenten
Nu berättar Ruukki:s affärsutvecklingsdirektör Johan Löw att det förekommit felaktigheter i löneutbetalningarna
– Vi tillsatte en utredning efter att detta kom till vår kännedom. Och det visar sig nu vi har betalat för lite i lön, vilket vi beklagar. Enligt avtalet ska vi betala 140 kronor i timmen exklusive traktamente, men vi har betalat 140 kronor inklusive traktamente, säger Johan Löw på Ruukki.

Men det förekommer uppgifter om 60 kronor i timmen, är det den lönenivån ni ska korrigera nu?
– Jag vet inte exakt hur mycket det handlar om i pengar. Men vi kommer att korrigera detta.

Enligt Johan Löw på Ruukki kan bristerna förklaras av att företaget har ett Litauiskt dotterbolag, och det är detta bolag, som använts vid takbygget i Uddevalla.
– Det kan ha brustit i rutinerna här.
– Våra intentioner är att alltid noggrant följa alla lokala lagar, regler och avtal oavsett vilket land vi är verksamma i, säger Johan Löw.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takföretag utreder lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig