info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takarbete utan ställningar upprör Byggnads

Takarbete helt utan ställningar och fallskydd, ingen tillgång till toalett. Byggnads avdelning i Värmland upptäckte på onsdagen ett bygge där de reagerade starkt mot arbetsförhållandena.

Avdelningsordföranden Lars Mejern Larsson uppskattar att ett 30-tal polska arbetare jobbar med att bygga semesterstugor på den aktuella arbetsplatsen. När Byggnads kom dit jobbade de med takarbeten på en höjd som han uppskattar till fyra till fem meter. De hade kommit upp på taken via stegar, och saknade fallskydd.

Enligt Lars Mejern Larsson saknas också såväl toaletter som bodar på arbetsplatsen. Arbetarna uppgav att de tjänar 1500 euro (ungefär 14000 kronor) i månaden, samt att de får boende, hemresor och mat. De arbetar en månad och är sedan hemma i Polen en månad.

De är anställda av ett polskt företag som är anlitat av en norsk uppdragsgivare. Byggnads ska nu försöka få uppdragsgivaren att underteckna ett kollektivavtal.

Byggnads har också kontaktat arbetsmiljöverket som kommer att besöka arbetsplatsen.
– Vi kan inte stoppa takarbetet eftersom vi inte har medlemmar på arbetsplatsen. Därför kontaktar vi alltid arbetsmiljöverket i sådana här ärenden, säger Lars Mejern Larsson.

Enligt uppgifter till Byggnads inträffade en sågolycka på arbetsplatsen i förra veckan. Den drabbade mannen hämtades med ambulans. Lars Mejern Larsson tycker att det upprepar sig att arbetsmiljön brister på byggen med arbetskraft från andra länder, och han är bekymrad över det.
– Det blir lätt att man pratar om löner när det gäller arbetare som kommer hit. Men det man blir än mer ledsen för är ju att man tummar på arbetsmiljön och säkerheten, säger han.

Han konstaterar att det ofta kan hänga samman med låga löner, eftersom det blir billigare att exempelvis jobba utan ställningar.
Byggnads avdelning upptäckte den nu aktuella arbetsplatsen efter ett tips om ett annat, intilliggande, bygge. Där jobbar litauiska arbetare utan kollektivavtal, även här med en norsk uppdragsgivare. Byggnads har tagit kontakt även med den uppdragsgivaren för att inleda diskussioner om avtal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takarbete utan ställningar upprör Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig