info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takarbete stoppat på villabygge

Arbetsmiljöverket har stoppat allt takarbete över två meter på en byggarbetsplats i Västervik. Anledningen till stoppet var att det fanns bristfälliga ställningar, inget fallskydd, ostädat och inte någon arbetsmiljöplan.

I Grantorpsviken i Västervik byggs tre villor av ett byggföretag som heter Kattkullen Bygg. Det finns ett tiotal byggnadsarbetare på arbetsplatsen.
Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen av en händelse i förra veckan och kunde konstatera att byggställningarna var bristfälliga eller saknades helt. Andra brister var att  byggnadsarbetarna saknade fallskydd på taket och de byggnadsarbetare som höll på att ta emot takpannor från en lasbilskran inte bar hjälm. Det var också ostädat på arbetsplatsen och i personalboden. Arbetsmiljöverket gav byggföretaget Kattkullen Bygg och takleverantören Monier Roofing fick varsitt vitesföreläggande på 50 000 kronor. Om företagen bryter mot arbetsmiljöreglerna, så faller vitet ut.

Arbetsmiljöverket ska nu diskutera med jurister på Arbetsmiljöverket om ärendet ska lämnas vidare till åtal. Eksjöhus är husleverantör, men byggherren är i det här fallet de småhusägare som har köpt husen. Om ärendet går till åtal och småhusägarna fälls är det småhusägarna som får böta. Att inte ha en arbetsmiljöplan kan kosta mellan 10 000 och 30 000 kronor.
– Men det är husleverantören som borde ha ett moraliskt ansvar och informera småhusägarna att det ska finnas en arbetsmiljöplan. Vi har talat om det för dem flera gånger, säger Håkan Lindström, arbetsmiljöinspektör i Kalmar.
Arbetsmiljöverket ska under våren ha en informationskampanj som riktar sig mot småhusleverantörer. Eksjöhus vill inte i nuläget kommentera händelsen till Byggnadsarbetaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takarbete stoppat på villabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig