info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svinkallt på bygget – det här har du rätt till!

Kyla påverkar koncentration och balans och ökar risken för belastningsskador och olyckor. Vi reder ut vad du har rätt till i minusgraderna.

Foto: Mostphotos

Chefen är skyldig att ge dig personlig skyddsutrustning. Dit räknas även kläder som skyddar mot kyla. Fast bara det yttre lager du har på dig. Ansvaret för varma strumpor och långkalsonger måste du fixa själv.

‒ Vanlig så kallad vinterutrustning är inget konstigt. Du har rätt till varm jacka och rejäla vinterskor, säger Byggnads arbetsmiljöexpert Ulf Kvarnström.

Det finns ingen köldgräns som säger när chefen ska bistå med extra varma kläder och skor. Istället ska dina egna behov styra.

‒ När det gäller kyla är det individens uppfattning som räknas. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och då måste man prata med individerna. Vi är olika och vissa kan jobba ute när det är minus tio medan andra behöver klä på sig tidigare, säger Ulf Kvarnström.

Så, vänd dig till chefen om du fryser. Om du inte får de kläder du har rätt till ska du istället kontakta ditt skyddsombud eller Byggnads regionala organisation.

Det finns ingen exakt köldgräns för när ett bygge måste pausas.

Arbetsmiljöverket slår fast att anställda måste få möjlighet att ta pauser, i uppvärmda utrymmen när man arbetar utomhus i sträng kyla.

‒ Vi har avtalsreglerat i kollektivavtal hur personalutrymmen ska se ut, där kan man ta mikropauser och värma sig, säger Ulf Kvarnström.

En egenföretagare har möjlighet att göra avdrag för kläder, inklusive skyddskläder, som är tydligt kopplade till näringsverksamhet.

Byggavtalet mellan fack och arbetsgivare innehåller också bestämmelser om när byggarbeten ska avbrytas på grund av ”otjänligt väder”, men det finns inte någon fastslagen köldgräns.

‒ Men man brukar säga att det blir aktuellt när temperaturen passerar minus 20, säger Ulf Kvarnström.

Stopp på grund av snökaos? Spelar ingen roll, du måste vara i tid.

Var gränsen går styrs dock också av andra faktorer som vindar och fuktighet som i sin tur påverkar hur mycket kylan biter.

Chefen ska i första hand hitta andra jobb inom företaget om det är för kallt att jobba ute, i andra hand göra en vinterpermittering och avbryta arbetet helt.

Resan till jobbet kan bli ett problem vid halka och snökaos. Ansvaret för att ta sig till jobbet ligger helt på den anställde och ser likadant ut oavsett om det är strålande solsken eller totalt kaos.

Arbetsgivaren har alltså rätt att göra avdrag på lönen om du kommer för sent på grund av halt väglag eller att kollektivtrafiken står stilla.

Ivar Andersen, Nina Christensen 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svinkallt på bygget – det här har du rätt till!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig