info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svimmade vid vaccinering på arbetstid – noll kronor trots skada

Arbetsgivaren uppmanade en vvs-tekniker att vaccinera sig på arbetstid. I samband med vaccineringen svimmade mannen och fick en tandskada. Nu har kammarrätten beslutat att mannen inte ska få ersättning.

Arbetsgivaren tyckte det var en bra idé att vaccinera sig mot Hepatit A och B. I samband med sprutan föll teknikern och skadade sig. Foto: Mostphotos

På uppmaning av arbetsgivaren vaccinerade sig vvs-teknikern mot Hepatit A och B. Detta eftersom det fanns särskilda risker för smitta i arbetet med avlopp, skriver Dagens Juridik.

Vvs-teknikern vaccinerade sig frivilligt men arbetsgivaren bekostade vaccineringen som skedde på betald arbetstid. I samband med vaccinationen svimmade mannen och skadade en tand.

Försäkringskassan beslutade 2020 att godkänna tandskadan som en arbetsskada och mannen fick rätt till ersättning för tandvård. Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Linköping, som upphävde beslutet, enligt Dagens Juridik.

Förvaltningsrätten konstaterade att olycksfallet inträffade utanför arbetet, där han inte utförde sina uppgifter som drifttekniker. Dessutom ansåg förvaltningsrätten att, även om arbetsgivaren hade viss indirekt nytta av att mannen vaccinerade sig, så hade det inte skett i arbetsgivarens intresse.

Även kammarrätten går nu på samma linje och framhåller att vaccinationen var frivillig. Det har inte framkommit att vaccineringen har varit en förutsättning för att mannen skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter. Olycksfallet betraktas därför inte som ett olycksfall i arbetet och mannen får därför inte någon ersättning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svimmade vid vaccinering på arbetstid – noll kronor trots skada

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig