info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sverige toppar listan – landet med flest byggkonkurser

Sverige är det land som haft den största ökningen av antalet byggkonkurser, visar ny statistik.

Flest byggkonkurser i Sverige 2023

I Sverige ökade antalet konkurser 2023 med hela 31 procent, jämfört med 2022. Det gör att vi är det land som är värst drabbat av konkursvågen i Skandinavien, visar statistik från Creditsafe.

LÄS ÄVEN: Över 100 byggarbetare förlorar jobbet: ”Käftsmäll”

En gemensam trend i både Sverige, Norge och Danmark är att de flesta konkurserna finns inom byggbranschen. Inom bygg landar Sverige på en ökning på 38 procent, Norge nästan 29 procent och Danmark en ökning på 10 procent.

– Förra året var bygg- och anläggningssektorn inte bara den bransch med flest konkurser, utan även där vi såg den mest betydande ökningen. Och det drabbade inte bara små företag. Under året har vi sett att flera stora entreprenörer har tvingats avsluta sin verksamhet på grund av räntehöjningar, ekonomisk osäkerhet och en kraftig minskning i beställningar och påbörjande av byggprojekt, säger Per Fjærestad på Creditsafe Norge, i ett pressmeddelande.

Flest konkurser i Sverige 2023

Håller i sig hela 2024

De sämre ekonomiska tiderna med inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll har slagit hårt i alla tre länderna. Både i Sverige och Norge ökade konkurserna stadigt under samtliga månader förra året. En trend som ser ut att hålla i sig under 2024.

– Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe Sverige.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Konkursstöd under pandemin
  • I hela Skandinavien var det extremt låg konkursutsatthet under pandemiåren, speciellt 2021 då både Sverige och Norge uppvisade lägsta siffran senaste fem åren.
  • Många företag överlevde tack vare stöd från staten.
  • Konkursökningen tog sedan fart i Danmark redan under tidiga våren 2022, medan Sverige och Norges uppgång slog igenom med full kraft först under 2023.

Källa: Creditsafe

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sverige toppar listan – landet med flest byggkonkurser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig