info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sverige klättrar uppåt på välståndsstegen

Enligt OECD:s siffror för 2007 ligger Sverige på nionde plats i välståndsligan. Ett stort kliv uppåt jämfört med plats fjorton förra året, skriver Dagens Nyheter.

Välståndsligan, även kallad ”köpkraftsligan”, är en rangordning av OECD-ländernas BNP per invånare, omräknat till vad invånarna får för pengarna. Siffrorna för 2007 visar att Sverige klättrar från 14 till 9 plats på stegen. Enligt DN är det dock osäkert om niondeplatsen kommer att stå sig eftersom det är tätt bland länderna på Sveriges nivå och brister i statistiken kan orsaka mindre förskjutningar.

Efter toppen i början på 70-talet, med en fjärdeplacering i ligan, släpade Sverige sakta efter innan det verkliga raset ned till nummer 18 i början på 90-talet. Sedan dess har Sverige saktat återhämtat sig ekonomiskt och med den senaste noteringen har svenskarna cirka 15 procent mer i köpkraft än OECD-genomsnittet. Men ännu är det långt upp till Norges nivå.

Här är topp 10 i OECD:s välståndsliga 2007:

1. Luxemburg
2. Norge
3. USA
4. Irland
5. Schweiz
6. Holland
7. Kanada
8. Österrike
9. Sverige
10. Danmark

OECD står för Organisation for Economic Cooperation and Development. Organisationen är ett samarbete mellan I-länder med representativ demokrati och marknadsekonomi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sverige klättrar uppåt på välståndsstegen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig