info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svensk svarthärva i Norge

Momsfiffel på miljonbelopp och omfattande svartjobb runt företaget BEL Bygg AS utreds just nu i Oslo.

Företaget som har svenska ägare misstänks för att ha lurat norska staten på pengar med hjälp av bluffakturor från underentreprenörer.
En svensk har suttit häktad och en annan har varit eftersökt under sommaren av norsk polis. Polisen har vid husrannsakan tagit en stor del av företagets dokument i beslag.
I härvan har tre Tyresöbors identiteter använts bedrägligt. De tre har varit styrelse i Rifus bygg och Factoring AS, ett av de bolag som fakturerat miljonbelopp till BEL Bygg AS, utan att de själva veta om det. De förstod att de var indragna när de fick räkningar på norsk moms på mycket stora belopp.
– Det är fler företag i utredningen men det här bolaget och de svenskar som sitter i ledningen för BEL Bygg är intressanta i utredningen, säger Olsoåklagaren Hans Varholm.
– Vi blir klara med utredningen i höst, säger han.

En av de personer som sitter i BEL Bygg AS ledning driver ett byggföretag i Stockholm. Stockholmsföretaget är med i byggmästarföreningen och har avtal med Byggnads. På skattemyndigheten har man inga anmärkningar mot företaget.
– Jag skulle ha lämnat den där skiten i Norge för länge sedan, säger företagaren till Byggnadsarbetaren.
Han säger sig inte ha haft något med falska fakturor eller svartjobb att göra.
– Det var inte BEL Bygg som fuskade. Skattemyndigheten jagar fel personer och har stängt igen ett företag som bara anlitat underentreprenörer, säger han.
Byggföretagaren bedyrar att verksamheten i det svenska företaget är helt vit. 28 anställda fanns på de listor som redovisades till Byggnads i Stockholm före semestern. De arbetar på företagets egna arbetsplatser och på stora byggen, uthyrda i form av underentreprenader till bland annat Peab. Han anlitar en rad underentreprenörer som han kontrollerar noga, säger han.

Byggnads avdelning har fått granskningsuppgifter efter påstötningar men inga anmälningar om underentreprenörer.
De anställda får 105 kronor per timme i lön och dessutom ett så kallat verktygstillägg på 10 kronor per timme. Han behöver anställa ett tiotal fler och annonserar på arbetsförmedlingen.
– Men konkurrensen är hård nu. Jag får tacka nej till jobb, säger han.
En av de anställda säger att han inte sett något svartjobb sedan han började på företaget i april. Men han är inte nöjd med lönenivån och hoppas få jobb på Peab, dit han just nu är uthyrd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svensk svarthärva i Norge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig