info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartlistade arbetare ersätts

På måndag börjar rättegången mot Skanska UK och sju andra brittiska byggbolag. De anklagas för att ha svartlistat arbetare. Förra veckan gjorde de dock upp med många av arbetarna.

Hundratals arbetare har drivit processen som lett till att domstolen High Court i London inleder en rättegång mot åtta stora byggbolag på måndag. Förutom Skanska UK är det Balfour Beatty, Carillion, Costain, Kier, Laing O´Rourke, Sir Robert McAlpine och Vinci som står inför rätta för att länge ha svartlistat bland annat arbetare som varit fackligt aktiva.
I slutet av förra veckan gjorde Skanska och de andra företagen dock upp med de arbetare som företrätts av facken Ucatt och GMB, eller advokatfirman Guney, Clark and Ryan. Enligt tidningen the Guardian är det uppskattningsvis 420 personer som därmed får ersättning och drar sig ur rättegången.

”Över en miljon”

GMB skriver på sin hemsida att man accepterat uppgörelsen som rättvis och rimlig. Inga belopp nämns. Ucatt skriver att man inte vill kommentera mer av hänsyn för rättegången.
Tidningen Morning Star uppger att det finns arbetare som nu får belopp på över en miljon kronor. Företagen ska, enligt uppgörelsen, också betala rättsliga kostnader för arbetarna.


Granskning från 2013:
De svarlistades av Skanska
Skanska: ”Det är ju beklagligt”

Även tidigare har uppgörelser gjorts för grupper av arbetare, det ska då ha förekommit ersättningar på uppemot 2,5 miljoner kronor.
Men de som företräds av fackförbundet Unite är i nuläget fortfarande på väg till domstolen.
– Unite fortsätter att processa för de byggnadsarbetare vars liv blev förstörda av svartlistningsskandalen, säger Howard Becket, ansvarig för juridiska frågor på Unite, i ett uttalande.

”Långt ifrån rättvisa”

Enligt the Guardian är det runt 90 personer som fortfarande är aktuella för rättegången.
Steve Acheson, företrädare för arbetarnas sammanslutning Blacklist support group, säger i en kommentar att man uppnått en massiv seger för den fackliga rörelsen, men att kampen inte är över:
– Svartlistade arbetare må ha fått ersättning men det här är långt ifrån rättvisa, säger han.
Han vill se de ansvariga ställas till svars i domstol.

Skanska flitig användare

Bakgrunden är att ett fyrtiotal byggföretag tillsammans förde ett hemligt register över byggnadsarbetare. Bland annat noterades att personer lyft säkerhetsfrågor. Företagen kollade sedan registret innan de anställde någon.
En av de drabbade, elektrikern Victor Williams, har tidigare berättat i Byggnadsarbetaren om tiden då han plötsligt fick svårt att försörja sig. Han begrep inte varför, men allt klarnade då registret avslöjades 2009. Enligt honom bottnar noteringarna i hans akt i att han hållit ett öga på säkerheten.
–Alla pratar om hur viktig säkerheten är, men i verkligheten svartlistas man, sa han i vår granskning av Skanskas inblandning i skandalen 2013.
Då registret avslöjades innehöll det över 3000 namn. Det skulle visa sig att Skanska varit ett av de företag som använt det flitigast.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartlistade arbetare ersätts

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig