info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobb vid kommunal rivning i Ängelholm – igen

Ett företag som rev åt Ängelholmslokaler betalade inga arbetsgivaravgifter, avslöjar HD/NST. Det är inte första gången det kommunala bolaget haft problem med sina entreprenörer. Även förra året gick skattepengar till svarta löner när Ängelholmsbostäder skulle riva.

När Nyhemsskolans idrottshall i våras skulle rivas anlitade kommunala Ängelholmslokaler företaget Areco Contractor, som i sin tur tog in underentreprenörer. En av dessa, AM Ledningssystem, struntade enligt en granskning av HD/NST att betala in arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
Det är inte den enda underentreprenören som hamnat i blåsväder. När rivningen av idrottshallen inleddes i maj låg Niklas Bygg i konflikt med Byggnads Skåne, som menade att en medlem fått ut mindre än hälften av sin lön.
– Vår uppfattning är att alla anställda behandlades lika fel. Anledningen till att vi drev den här killens fall, det var att han var medlem, säger regionens ordförande Jonas Sjöberg till HD/NST.

LÄS MER: Byggnadsarbetaren granskar ekobrottslighet

Niklas Bygg betalade inte Byggnads Skånes krav på 100 000 kronor till medlemmen, i stället försattes företaget i augusti i konkurs. Då ändrade sig plötsligt företaget och betalade löneskulden.
”Vi har ändrat oss eftersom vår enda kund, Areco, inte längre vill samarbeta med oss om företaget är försatt i konkurs”, skrev företrädare för Niklas Bygg till hovrätten i ett försök att få konkursen hävd, rapporterar HD/NST.
Företrädaren för Niklas Bygg har sedan dess gått över till att arbeta för AM Ledningssystem. Samtidigt har huvudentreprenören Areco Contractor efter HD/NST:s rapportering avslutat samarbetet med AM Ledningssystem.

LÄS MER: Bygg lockar ekobrottslingar

Det är inte första gången skattepengar gått till svarta löner när Ängelholmslokaler upphandlat byggtjänster. För ett drygt år sedan avslöjade HD/NST att ett företag som fakturerat för 4 000 arbetstimmar under rivningarna av Rönnebadet och delar av Nyhemsskolan inte betalat in skatter och arbetsgivaravgifter.
Den gången lovade Ängelholms politiker bot och bättring.
– Det är ingenting som någon supportrar, att man inte ska betala sina skatter och sociala avgifter, utan det ska vara ordning och reda. Nu får vi ta tag i och se vad som kan göras bättre framöver, sa kommunstyrelsens ordförande Arne Jönsson (S) då.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobb vid kommunal rivning i Ängelholm – igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig