info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt skadad takläggare nekas livränta: "Känns fullständigt fel"

Den svårt skadade takläggaren fick först rätt till livränta. Men Försäkringskassan överklagade och enligt en ny dom blir det inga utbetalningar.

En takläggares arbete kan påverka nacke och armar. Foto: Mostphotos

Takläggaren jobbade 14 år i branschen. I hans arbete ingick ofta moment med höjda skuldror, böjd och vriden bål och tunga lyft. Han utsattes också för vibrationer i händer och armar.

Takläggaren lever idag med ständiga smärtor i nacke, armar och axlar och kan inte arbeta, vilket enligt ett utlåtande från Arbets- och miljömedicin beror på takläggarjobbet.

Om man går miste om inkomst på grund av en arbetsskada har man rätt till ersättning från Försäkringskassan. Och eftersom Förvaltningsrätten tidigare dömde till takläggarens fördel – att han verkligen har en arbetsskada – fick han rätt till livränta.

Men Försäkringskassan överklagade beslutet till Kammarrätten, eftersom man inte anser att skadorna uppkommit på grund av arbetet.

Den försäkringsmedicinska rådgivaren skriver i ett utlåtande att takläggarens problem beror på en ryggsjukdom och att det tunga jobbet inte har påskyndat försämringen.

Kammarrätten går på Försäkringskassans linje och skriver att: ”Vid en sammanvägd bedömning anser kammarrätten att övervägande skäl inte talar för samband mellan skadlig inverkan i arbetet och takläggarens besvär i nacke, axlar och armar.” Takläggaren får alltså inga pengar.

Christer Roos, försäkringsansvarig på Byggnads, anser att domen är ”väldigt förvånande” och att man för avsikt att gå vidare med målet.

– Det finns en möjlighet att gå till Högsta förvaltningsdomstolen och begära prövningstillstånd. Det kommer vi förhoppningsvis att göra. Därför kan jag inte säga mer just nu än att det känns fullständigt fel, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt skadad takläggare nekas livränta: "Känns fullständigt fel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig