info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svårt klämd efter ras i schakt: ”Företagets ansvar”

Dagen innan raset var det kraftig nederbörd. Under olycksdagen rörde sig tunga maskiner nära schaktet. Nu har Skåne Blekinge Vattentjänst fått en företagsbot på 300 000 kronor.

Efter olyckan får företaget nu böter på 300 000 kronor. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphotos

Det är åklagarmyndigheten Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott som beslutat om ett strafföreläggande mot företaget. Skåne Blekinge Vattentjänst är ett gemensamt driftbolag för fyra kommuner i Blekinge. Deras uppgift är att driva ett flertal VA-anläggningar.

Själva olyckan inträffade i början av 2020. En anställd på företaget arbetade i en schaktgrop när jordmassor från sidorna plötsligt rasade in och begravde mannen. Han utsattes för ett hårt tryck från jordmassorna och fick bland annat flera bröstkotsfrakturer. Dagen innan olyckan hade det varit kraftig nederbörd på arbetsplatsen. Dessutom stod det vid själva raset flera tunga lastmaskiner nära schaktet.

Kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål skriver i strafföreläggandet att skadorna inte anses som ringa och att det är företaget som har ansvaret. ”Hade man gjort en noggrannare riskbedömning kunde man undanröjt risken för personskador genom antingen en betryggande släntlutning eller använt sig av en schaktlåda.”

Och på grund av att företaget inte gjort allt för att undvika en olycka enligt Arbetsmiljölagen menar kammaråklagaren att bolaget har orsakat den anställdas kroppskador. Förtaget får därför en företagsbot på 300 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svårt klämd efter ras i schakt: ”Företagets ansvar”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig