info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Svårt förstå yrkandet"

Sveriges Byggindustriers vice vd Mats Åkerlind anser att Byggnads yrkande att mönstra ut byggservice ur avtalet är en dålig idé.

I går presenterade Byggnads en rad kompletterande yrkanden som lämnades till Sveriges Byggindustrier (BI).
BI:s vice vd Mats Åkerlind är förvånad över att få kompletteringar ”så sent”, yrkanden som enligt BI skulle innebära stora strukturella förändringar i branschen.
– Yrkandet är otydligt formulerat och svårt att förstå, säger han.

Byggservice

Byggnads vill att byggservice utmönstras ur avtalet eftersom man menar att arbetsgivarna sätter etiketten byggservice även på större byggjobb för att undvika ackordsförhandlingar med Byggnads.
-Att ta bort byggservice skulle innebära att man tar bort en hel industrigren. Det kommer inte att fungera att jobba på ackord när man ska ut och byta fönster, det har parterna alltid varit överens om, så jag är förvånad över detta yrkande.

Prestationslönenämnden

Byggnads vill också ta bort prestationslönenämnden, som man menar inte fyller någon funktion som hjälp till lösning av tvister. Sveriges Byggindustrier kontrar med att fack och arbetsgivare var överens om att tillsätta nämnden, och man menar att det hittills inte kommit upp något bättre förslag till lösning vid utdragna tvister.

Skyddsombudens roll

Byggnads vill också införa skrivningar i avtalet som stärker skyddsombudets roll, som Byggnads menar har försvagats, efter en dom i AD.
-Jag tycker att det är märkligt att man vill ha förändringar i kollektivavtalet efter en dom i AD, när det inte gått Byggnads väg i tolkningarna av regelverket, säger Mats Åkerlind.
Byggnads vill också diskutera resultatlönerna.
– Vi tycker att resultatlönerna är den del av avtalet som fungerar bra. Här har vi mycket färre konflikter än inom andra områden.

Byggnads: arbetsgivarna vill ha makten

Byggnads ansåg när Byggindustrins kom med sina yrkanden, att hela den grundsyn, som parterna kom överens om 2010, äventyrades.
Byggnads menar att BI:s krav, syftar till flytta makt och inflytande från arbetstagare till arbetsgivare.
Mats Åkerlind på BI säger att yrkandena medvetet var ”väldigt raka”.
– Vi vill visa vart vi vill komma i ett längre perspektiv. Vi vill flytta över besluten från organisationerna, från BI till företagen och från Byggnads till fackliga förtroendemän.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Svårt förstå yrkandet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig