info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svaret på Carinas jobbansökan: Tyvärr, vi har aldrig anställt en tjej

Carinas jobbansökan slängdes i papperskorgen. Arbetsgivaren: ”Jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta”.

Carina fick inte jobbet. Anledningen enligt företaget Foto: Mostphotos/Privat

En isoleringsfirma sökte personal i höstas. Kraven: C-körkort, fysisk för att kunna hantera 15-kilossäckar med lösull samt boende i upptagningsområdet.

Carina, 37 år, yrkeschaufför med C och CE-körkort och van vid fysiskt krävande arbete, uppfyllde alla krav. Hon sökte jobbet.

Den 13 september fick Carina ett svarsmejl som gjorde henne chockad:

”Jobbet är väldigt fysiskt krävande och jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta och vi har aldrig haft någon… …Vi har anställt en kille som börjar nu i oktober. Hoppas du har förståelse.”

Har jag läst fel?

– Är det sant det som står i mejlet, eller har jag läst fel? Så tänkte jag. Var tvungen att läsa om och om igen men trodde fortfarande inte på det. Det kändes som ett skämt. Jag var tvungen att visa det för andra för att förstå.

När hon smält beskedet kände Carina att det var lika bra att ge upp. Hon tänkte att det var lönlöst att söka jobb hos företaget. Oavsett kompetens och lämplighet kommer hon ändå aldrig att bli anställd eftersom hon är en tjej, var slutsatsen.

Den slutsatsen drar också Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att ha tagit del av brevet. Efter en fördjupad utredning anser myndigheten att företaget brutit mot diskrimineringslagen.

I slutet på april, stämde DO isoleringsföretaget och dess arbetsgivarorganisation Byggföretagen till Arbetsdomstolen. Man yrkar på 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till Carina.

– Jag var väldigt intresserad att söka mig till byggbranschen tills det här hände, men nu känner jag att det här är inget att satsa på. Det är tråkigt att inte alla får chansen och att man blir bortsållad på grund av att man är kvinna. För mig handlar stämningen till DO inte om pengar utan om principer. Man ska inte få komma undan med sådant här beteende idag, 2023.

Byggnadsarbetaren har sökt isoleringsföretaget men inte fått någon kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svaret på Carinas jobbansökan: Tyvärr, vi har aldrig anställt en tjej

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig