info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Svag rapport från NCC – halverar utdelning

Ungefär två tredjedelar av koncernen går bra. Det skriver NCC:s vd Tomas Carlsson i rapporten för fjärde kvartalet 2018.

Förra året var svagt för NCC. Nu halverar styrelsen aktieutdelningen. Foto: Mostphotos

Företagsledningen valde att lämna ut rapporten för fjärde kvartalet och helåret 2018 redan igår kväll. Orsaken var att de vid ett styrelsemöte fattat beslut om att dra ner aktieutdelningen från 8 kronor till 4 kronor.

– När det gäller utdelningen väljer styrelsen att agera i linje med en mer försiktig princip och skapa ökad finansiell flexibilitet för NCC, säger Tomas Billing, styrelseordförande i en kommentar.

Läs också Fler tvingas lämna NCC – här är alla betongarbetare uppsagda

I den inledande handeln på börsen handlas NCC:s aktie ner med 10 procent.

Siffrorna för helåret 2018 visar att bolaget gjorde en förlust på 750 miljoner kronor efter skatt. Rörelseresultatet visar på minus 764 miljoner kronor. Och det är betydligt sämre än för 2017 då rörelseverksamheten slutade med en vinst på över 1 miljard kronor. Trots den negativa utvecklingen har NCC lyckats bygga på orderstocken som nu ligger 5 miljarder högre jämfört med förra året.

– Marknadsförutsättningarna är överlag goda på våra marknader förutom när det gäller bostäder i Sverige och Danmark. NCC har kompenserat lägre orderingång på bostäder med högre orderingång av bland annat offentliga byggnader och kontor, säger Tomas Carlsson.

Under förra året gjorde NCC stora nedskrivningar för projekt som gått dåligt. Efter ett extrainsatt styrelsemöte inför rapporten för det tredje kvartalet presenterade ledningen förluster på sammanlagt 1 565 miljoner kronor. Det handlade om avsättningar för tvister och garantier, omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter samt nedskrivningar. Bolaget har under hösten varslat anställda i såväl Stockholm som i Västerås. 

Trots de svaga siffrorna är ledningen positiv – på sikt.

Läs också Efter varslet – så många får lämna NCC

– NCC har en stark kärna. Ungefär två tredjedelar av koncernen går bra. Vi har framgångsrika verksamheter i alla länder och affärsområden, men också verksamheter som inte är det. Vi ska bli noggrannare i hur vi väljer ut projekt, hur vi tar oss an och genomför dem, samt hur vi hanterar risk. Vi är på rätt väg. Men mycket återstår att göra och det kommer ta tid innan åtgärderna fullt ut ger resultat, säger Tomas Carlsson.

arrow_forward Senaste nytt