info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trenden som blivit ett hot mot golvläggare: "Vansinnigt"

Golvläggaren Mats Söderlund slår larm om nya, otympliga, golvmattor som hotar att slita ut golvläggarna.
– Alla mina kollegor tycker att detta är helt vansinnigt, säger han.

Mats Söderlund, golvläggare på Golv 4U i Skellefteå är kritisk mot de större mattorna. Foto: Privat

Han har jobbat 35 år i yrket och kroppen har tagit mycket stryk. Att vara golvläggare är ett tungt jobb. Och nu har det dessutom kommit en ny trend.

– Förmodligen kommer folk i branschen att slita ut sig, för mattorna har ju blivit alldeles för tunga. Ingen gillar att jobba med det här, säger Mats Söderlund.

Det handlar om jättelika mattrullar med pvc-plast för badrum som har blivit mäkta populära.

– Dessa designmattor började komma förra året och nu används de bara mer och mer. De är bredare och jättetunga att hantera. Det är fel på allt, säger Mats Söderlund, som är anställd av Golv 4U och jobbar i Skellefteå.

Standardmåtten på mattorna han använder är annars att de är två meter breda och vikten cirka 2,4 kilo per kvadratmeter. Längderna är olika.

– Men dessa nya mattor är på tre eller fyra meters bredder. Och de väger runt 3,1 kilo per kvadrat. När man ska ha in sådana jättelika rullar i ett badrum är det ungefär som att bygga flaskskepp.

I vanliga fall klarar man en rulle själv men igår hade vi en av de nya och då var vi tvungna att vara tre personer för att få in den i badrummet.

Han tycker att tyngden är värst.

– I vanliga fall klarar man en rulle själv men igår hade vi en av de nya och då var vi tvungna att vara tre personer för att få in den i badrummet. Det är helt omöjligt att klara det själv.

De skulle lägga mattan i ett rum som var fyra gånger fyra meter. Men de kom inte ens dit.

Mats beskriver att just den här rullen var drygt fem meter lång och när man ska gå in i ett trapphus tar det stopp överallt. Vikten var 65 kilo.

– Värst var ju tyngden. Vi var tvungna att få in den på andra våningen på en privatvilla, så vi lejde faktiskt en traktor.

Tungt och otympligt att kånka. Golvläggaren Mats Söderlund försöker parera. Foto: Beatrice Wikman

Bävar ni för att göra de här jobben?

– Ja, det är ju värst hos privatkunder. På byggen kan vi ha traktor och kran och andra hjälpmedel med det finns ju inte hos privatpersoner. Hemma hos folk måste du bära och slita.

– De som säljer mattorna tycker ju att det är fantastiskt och säljer dem med argumentet att det blir ju inga skarvar på mattan. Men för oss blir den ju jättetung. Det blir större bitar och så blir bitarna tyngre per kvadrat.

Ni har ju tunga jobb redan innan?
– Ja det är ganska slitigt, tycker jag. Det har tagit hårt på kroppen så jag sitter en del på kontoret men jag rycker ut och hjälper till när det behövs.

Vad tycker du att arbetsgivaren ska göra?
– Min egen chef har själv lång erfarenhet av det här jobbet och är mycket bekymrad över detta. Tyvärr är det begränsat med hjälpmedel för de här otympliga mattorna.

Vad tycker du bör hända?

– Jag vill upplysa både tillverkare och kunder om hur svårt och allvarligt detta är för oss. Det bästa vore om de slutar tillverka och använda dessa mattor.

Läs en av tillverkarnas svar här: ”Kan kapa”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trenden som blivit ett hot mot golvläggare: "Vansinnigt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig