info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Golvtillverkare svarar på kritiken om supertunga mattor: "Kan kapa"

Allt större mattrullar hotar golvläggarnas hälsa. Nu svarar en av de stora tillverkarna på kritiken och är beredd att kapa rullarna.

Stefan Granöö, teknisk chef på Tarkett (lilla bilden) Foto: Privat/Tarkett

Govläggare är oroliga och kritiska till allt större mattrullar på marknaden.

Tarkett är en av de största tillverkarna och en av dem som säljer de nya, större, rullarna. Förra året gjordes en nylansering av Tarketts våtrumsmatta Aquarelle XL. Den säljs med en bredd på fyra meter men kapas även till tre.

Vad ligger bakom att ni tillverkar dessa mattor?
– Förra året gjorde vi en relansering av en matta med modernare design. Då ökade vi också bredden för att minska skarvarna i badrummet, säger Stefan Granöö, teknisk chef på Tarkett.

Hur ser ni på att golvläggarna drabbas av mattornas storlek och tyngd?

– Liksom med andra tunga material i branschen får vi försöka hjälpa till i form av utbildning om hur de ska hanteras på bästa sätt. Ofta behöver man vara två då. Vi har försökt förklara för kunden att de här golven är lite tyngre och kräver mer installationsmässigt.

Vilket ansvar tar ni som tillverkare för golvläggarnas hälsa?
– Vi har ju berättat för våra kunder att de är tyngre, att man kan behöva vara två. Vi har inte hört de här klagomålen förut men skulle kunna kapa ner rullarna till tvåmetersbredd. Då blir det enklare för golvläggarna. Allt går att lösa om vi får önskemål från golvläggare och kunder.

Om en beställare eller slutkund vill ha denna matta måste golvfirman ta höjd för att lägga en offert så att man kan vara flera

Mattan skulle i så fall bli något tyngre än standardsortimentet men mer hanterlig. Efterfrågan, menar Stefan Granöö, får visa om en tvåmetersmatta skulle kunna tas in i det ordinarie eller om man kapar vid tillfällig efterfrågan.

Storleken på mattan kan försvåra jobbet och golvläggarna blir oroliga sin hälsa. Hur ser du på det?
– Tipset är att om en beställare eller slutkund vill ha denna matta måste golvfirman ta höjd för att lägga en offert så att man kan vara flera och inte utsättas för onödiga hälsorisker.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Golvtillverkare svarar på kritiken om supertunga mattor: "Kan kapa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig