info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stupstockslön på Midroc i Växjö

– Bygghastigheten har gått ner, säger en av de anställda på Midrocs bygge av studentbostäder i Växjö. En strandad lönetvist har lett till lönesänkning.

Sedan den 2 maj bygger 16 Midrocanställda studentlägenheter i Växjö för avtalets lägsta tillåtna lön, 109 kronor per timme. Orsaken är strandade förhandlingar om ackord.
– De vill ha bort premieackorden, säger en av de anställda.
Enligt laget och Byggnads förhandlare, Göran Tinglöv, vill företaget att man ska använda ett lönesystem som bygger på en trappa där lönen stiger i takt med att mindre timmar förbrukas för jobbet.
– De kunde tänka sig att gå över vårt bud i pengar om vi accepterade deras bonustrappa, säger en av byggnadsarbetarna.

Midrocs löneförhandlare, Bo Hermansson, förnekar att man försöker tvinga på lagen bonustrappan.
– Vi har som princip att man ska följa nybyggnadslistan. Om inte det går så föreslår vi trappan, säger han.
Han anser att Byggnads krav på höjd riktpunkt, den förtjänst som ska utgå vi normal prestation, är orsaken till att förhandlingarna strandade.
Flera ackordsförhandlingar på Midroc har varit besvärliga den senaste tiden. I Helsingborg är två byggen på väg till centrala förhandlingar, i Malmö och Jönköping har man nått uppgörelser efter segslitna förhandlingar och i vintras strandade centrala förhandlingar i Svedala och Klagshamn innan parterna kunde komma överens.
Enligt flera byggnadsarbetare beror de många lönetvisterna på företagets ambition att få bort ackorden. Midrocs Bo Hermansson säger att facket ”misshandlar nybyggnadslistan” med sina krav på höjd riktpunkt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stupstockslön på Midroc i Växjö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig