info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strid mellan facket och bemanningsföretagen

Byggnads har sagt upp löneuppgörelsen med de två bemanningsföretagen Helpman och Expandera Mera. Uppgörelsen löper ut den 9 februari. - De anställda på bemanningsföretagen ska tjäna lika mycket som de övriga på byggarbetsplatsen, säger Torbjörn Hagelin, ombudsman på Byggnads.

Löneöverenskommelsen skrevs för drygt ett år sedan i samband med en tidigare konflikt mellan bemanningsföretagen och Byggnads. Då tecknades även ett kollektivavtal mellan parterna som var ett hängavtal på bemanningsavtalet.
– Vi har sagt upp löneöverenskommelsen, men vi har inte sagt upp kollektivavtalet, säger Torbjörn Hagelin.
Anledningen till att Byggnads har sagt upp lönedelen är att den inte följer bemanningsavtalet. Den springande punkten är att löneuppgörelsen gav utrymme för bemanningsföretagen att betala ut en lägre lön till de inhyrda arbetarna jämfört med övriga på arbetsplatsen. Enligt bemanningsavtalet är det principen lika lön för lika arbete som gäller.
– Har de inte råd att betala samma lönenivå som de andra på byggarbetsplatsen tjänar så tycker jag de ska lägga ner verksamheten, säger Torbjörn Hagelin.
Pelle Eriksson är vd på Helpman. Han tycker det är mycket olyckligt att Byggnads agerar på detta sätt.
– Förutsättningarna för oss att bedriva verksamheten förändras helt och hållet. Vi kan inte utgå från bemanningsavtalet. Vi vet inte i förväg hur hög lönenivån blir och det blir då svårt att lämna ett fast pris till uppdragsgivaren. Dessutom ökar administrationen kraftigt.
Pelle Eriksson ser en stor risk för att den svarta sektorn nu kommer att växa.
– Byggnadsarbetarna kommer att behövas även framöver. Kan inte vi tillgodose den efterfrågan så gör någon annan det. Jag vet att Byggnads jobbar hårt för att motverka svartjobb, men detta beslut får motsatt effekt.
När det gäller lönenivån på byggarbetsplatserna så säger Pelle Eriksson att ibland tjänar hans anställda mer än de på bygget och ibland mindre.
– Jag vill själv kunna sätta lönen på mina anställda. En fast lön så alla vet vad som gäller. Om vi skulle följa bemanningsavtalet skulle lönen ändra helt tiden för varje ny arbetsplats. En dagen 120 kronor timmen och nästa 160 kronor. Det fungerar inte, säger Pelle Eriksson.
Han har ännu inte gett upp hoppet om att det ska bli en ny löneuppgörelse med Byggnads.
– Det finns tid kvar. Jag vill ha ett långsiktigt samarbete med Byggnads där vi tillsammans kan arbeta mot den svarta sektorn. Vi är seriösa och betalar våra skatter, säger Pelle Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strid mellan facket och bemanningsföretagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig