info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejken är över

Sex dagar efter att strejk bröt ut enades parterna på söndagskvällen om nytt byggavtal. Löneökningen blir 748 kronor i månaden för yrkesarbetare, i nivån med industrin.

Avtalet gäller 13 månader, från den första april. Utgående lön för yrkesarbetare räknas upp med 4,30 kronor per timme, eller 748 per månad enligt Byggnads. Städpersonals lön räknas upp med minst 610 kronor per månad. BI (Sveriges Byggindustrier) uppger att avtalsvärdet ligger på 2,2 procent på tolv månader, alltså i nivån med industrins avtal.
– Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger BIs vd Ola Månsson.

”Attackerna på lönesystemet stoppade”

BI har menat att Byggnads högre lönekrav präglat och försvårat avtalsrörelsen, medan Byggnads menat att det varit BIs fokus på att ändra lönesystemet som stått i vägen för konstruktiva samtal. Nu skriver Byggnads i sin kommentar till det nya avtalet att arbetsgivarnas attacker på lönesystemet är stoppade. Facket uppger också att man fått ett avtal för ökad jämställdhet och mångfald samt bättre ordning och reda.
– Vi har med det här avtalet fått en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten, tydliga mandat för våra fackligt förtroendevalda och vi har fått höjda löner, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.
Arbetstidsförkortningen ökas på med två timmar och blir 39 timmar om året.

Arbetsgrupp för lärlingsfrågan

Ett partsgemensamt arbete för ökad andel kvinnor i branschen tillsätts, liksom en styrgrupp för att underlätta för nyanlända att komma in i branschen. Vidare tillsätts en arbetsgrupp för frågan om hur lärlingsanställningarna ska bli fler.
Det finns också förändringar som gäller Byggnads möjlighet att delegera förhandlingsmandat till facklig förtroendeman på arbetsplatsen.
Byggnadsarbetaren återkommer under dagen mer till vad avtalet innehåller.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejken är över

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig