info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejk prövas i domstol

Byggnads stridsåtgärder mot Svevia prövas nu rättsligt. Under onsdagseftermiddagen ger Arbetsdomstolen besked om ifall Byggnads kan gå vidare med sina kommande varsel.

Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om att Byggnads inlett stridsåtgärder för att tvinga fram ett byggavtal med statligt ägda Svevia. Företaget arbetar i dag enligt avtal med bland andra Seko. Byggnads vill ha ett eget avtal för dem som arbetar inom deras avtalsområde.

”Sekoavtal trängs undan”

Svevia har dock hävdat, i en så kallad fredspliktsinvändning, att Byggnads varsel är olovliga. Man menar att Byggnads tränger undan Sekoavtalet genom sitt agerande. Byggnads har därför stämt Svevia till Arbetsdomstolen som får pröva Svevias invändningar. I Byggnads stämning hävdas att det inte kan handla om något undanträngande då man bara agerar för att ta till vara sina egna medlemmars intressen. Förhandlingar hölls under tisdagen och på eftermiddagen i dag, onsdag, lämnar domstolen ett första besked om sin syn på de fortsatta stridsåtgärdernas lovlighet.

Sekos varsel prövas också

Dessutom har Arbetsgivarverket, där Svevia är medlem, stämt Seko för deras sympatiåtgärder som också beskrivs som olovliga. Förhandlingar i det ärendet ska hållas under torsdagen.

Konflikten går vidare

Samtidigt lägger anställda på tre andra företag ner arbetet på ett bygge i Uppsala där Svevia är verksamt. Ett varsel mot Svevias egna anställda på arbetsplatsen har redan trätt i kraft. Dessutom har tre Sekoanställda tagits ut i en sympatiåtgärd.
I morgon ska även de Sveviaanställda på två andra byggen lägga ner arbetet. Deras arbetsuppgifter försätts samtidigt i blockad så att ingen annan kan ta över dem. Om en vecka utökas varslet till att gälla alla Svevias arbetsplatser.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejk prövas i domstol

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig