info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejk har brutit ut för målarna

I dag, fredag, har Målareförbundet tagit ut medlemmar i strejk. Det gäller målarföretag på 34 arbetsplatser, samt all verksamhet i fyra företag.

En av de arbetsplatser där målare tagits ut i strejk är Klara C, en kontors- och affärsfastighet, i centrala Stockholm (dock inte den på bilden ovan). På samma arbetsplats kan byggnadsarbetare tas ut i strejk från och med tisdag nästa vecka om inte ett byggavtal tecknas mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier innan dess. Byggnadsarbetaren skrev i förra veckan om två av de varslade betongarbetarna på bygget. Gällande byggavtalet var de bekymrade över hur arbetsgivarna vill ändra i lönesystemet, att Sveriges Byggindustrier vill ta bort prestationslön som huvudlöneform.
– Det kommer bli individuell lön. Men vi vill jobba i lag och alla ska ha samma villkor. Vad händer annars med vi-känslan? sa betongarbetaren Christer Gustafsson.

Ackordsfråga även för målare

Just lönesystemets utformning, med ett fackligt värnande om ackordet, är vad även Målareförbundet pekar ut som ett viktigt skäl till sin strejk. De sa i går, torsdag, nej till medlarnas bud.
Byggnads och Sveriges Byggindustrier fortsätter att, med medlares hjälp, förhandla om nytt byggavtal. Men strejk kan alltså bryta för även Byggnads medlemmar på Klara C, och övriga varslade arbetsplatser, på tisdag.

FÖLJ HELA BYGGNADSARBETARENS RAPPORTERING OM AVTALSRÖRELSEN HÄR

”Konstruktiva förhandlingar”

Samtidigt förhandlar Byggnads även om sina övriga fyra kollektivavtal. Gällande dessa gick facket igår ut med att det går framåt i förhandlingarna. Förhandlingarna gällande teknikinstallationsavtalet VVS och kyl kallades ”konstruktiva”. Parterna ska gå igenom textförslag var för sig och ses igen på måndag. Byggnads uppger vidare att man börja närma sig slutet gällande såväl plåt- och ventilationsavtalet som glasmästeriavtalet, men att frågan om nivån återstår.
Om entreprenadmaskinavtalet, som löper ut först den sista april, skriver Byggnads att förhandlingarna fortgår med olika textförslag.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejk har brutit ut för målarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig