info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Straffen i mutmålet skärps

Hovrätten har skärpt straffen i mutmålet som är kopplat till Peab-bygget Mall of Scandinavia. En tidigare Peabchef får längre fängelsestraff, en underentreprenör får fler dagsböter.

Målet gäller att en person med tidigare chefsposition inom Peab bland annat kom överens med en underentreprenör om att dennes företag skulle sponsra chefens privata företag med två miljoner kronor. Underentreprenören fick samtidigt uppdrag på Peabs jättebygge Mall of Scandinavia i Solna.
Hovrätten slår fast att mycket tyder på att den dåvarande chefen inom Peab medverkade till att underentreprenören skulle få uppdraget i utbyte mot sponsringen.

Utökat fängelsestraff

I tingsrätten dömdes den tidigare Peabchefen till ett och ett halvt års fängelse och underentreprenören till villkorlig dom samt 120 dagsböter. Domen gällde att de gett respektive tagit emot muta i och med sponsringen.
Under sommaren har hovrätten höjt fängelsestraffet till ett år och nio månader, samt ökat antalet dagsböter för underentreprenören till 180.

Döms i fler delar

Underentreprenörens skärpta straff hänger samman med att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, bedömer dennes brott som grova.
Den tidigare Peabchefen döms i hovrätten även i en del där tingsrätten friade. Det gäller att den dömde också tagit ett lån, samt bett om ett ekonomiskt bidrag, från en annan underentreprenör än den som nämns ovan. Den underentreprenören dömdes förra året till villkorlig dom och böter för givande av muta.


Tidigare artiklar

2015-05-22: Fängelse för mutor på Peab
2015-11-23: Dömd för muta till Peabanställd

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Straffen i mutmålet skärps

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig