info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Stort steg i rätt riktning"

Byggnads ordförande Johan Lindholm är på väg till Qatar för att teckna ett avtal som ska förbättra säkerheten på landets ökända byggarbetsplatser.

Byggnads ordförande Johan Lindholm ska precis kliva på flyget ned till Qatar när Byggnadsarbetaren når honom på måndagskvällen. Tillsammans med en delegation från Bygg- och träarbetareinternationalen, BWI, ska han möta den myndighet som ansvarar för byggnationen av arenorna inför herrfotbolls-VM 2022. Målet är att teckna ett avtal som ger BWI tillträde till de arbetsplatser där hundratals migrantarbetare mist livet de senaste åren.
– Själva undertecknandet sker i morgon, säger Johan Lindholm. Det är en milstolpe som ska skrivas och något vi har slagits för i många år. Om det blir av i morgon är det ett stort steg framåt, det handlar om ett erkännande av vårt globala fack och oss möjlighet att inspektera deras arbetsmiljö och bostadsförhållanden.

Du säger ”om”. Är det osäkert om Qatar kommer att underteckna avtalet?
– Ingenting är färdigt förrän det är undertecknat.


LÄS MER:

De är två ljus i Qatars mörker
Arbetare i Qatar stöttas fackligt
”Fruktansvärda förhållanden”
Gästarbetare stämmer Fifa

Den absoluta monarkin Qatar, världens per capita rikaste land, satsar mångmiljardbelopp på arenor och infrastruktur inför världsmästerskapet. Men den mänskliga kostnaden har varit hög. Arbetskraften kommer från Syd- och Sydostasien och avsändarländernas ambassader i landet har rapporterat om att hundratals byggnadsarbetare mist livet varje år sedan VM-satsningen drog i gång.

Möjlighet till inspektioner

Det avtal BWI hoppas underteckna i morgon skulle ge möjlighet att genomföra säkerhetsinspektioner på de dödliga arbetsplatserna. Däremot kommer migrantarbetare även fortsättningsvis vara förbjudna att organisera sig fackligt liksom att byta jobb eller lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd.
– Det är vidriga förhållanden och vi har sagt att vi ska ligga på tills arbetarna har fulla rättigheter och värdiga villkor. Än är vi inte där men om vi lyckas med det här avtalet är det ett stort steg i rätt riktning, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Stort steg i rätt riktning"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig