info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storstrejk närmar sig i grannlandet – 90 byggarbetsplatser påverkas

Flera svenskägda byggbolag påverkas när nästan 25 000 personer kan tas ut i strejk i Norge. Målet för de norska facken är en löneökning på 2,8 procent.

Bygge i Oslo. Bilden har inget med strejken att göra. Foto: Mostphotos

Imorgon fredag och på lördag kommer norska LO och arbetsgivarorganisationen i Norge att förhandla via medlare och om detta inte ger något resultat utbryter strejken. Totalt kan 23 548 personer tas ut i strejk på söndag om parterna inte kommer överens.

Norska LO har tackat nej till ett bud om löneökning på 2,2 procent och menar att budet innebär en reallönesänkning. Facket vill ha 2,8 procent.

– För att säkra medlemmarnas köpkraft måste lönepåslaget vara högre, säger Fellesforbundets ordförande Jörn Eggum i ett uttalande på förbundets hemsida. Fellesforbundet är det största inom privat sektor.

Men löneökningar på 2,8 procent går arbetsgivarna inte med på.

– Tyvärr står vi väldigt långt från varandra nu. Vi behöver Riksmäklarens (Medlingsinstitutet) hjälp och litar på att han vill bidra till att vi hittar en förnuftig lösning, säger Ole Erik Almlid, chef för den norska arbetsgivarorganisationen, i ett pressmeddelande.

Om det blir strejk kommer cirka 90 arbetsplatser med byggavtal att beröras. Även 140 arbetsplatser som omfattas av avtal för asfalt och vägunderhåll tas ut, vilket påverkar Veidekke och Peab Asfalt Norge. Flera svenska bolag påverkas också. Installatörer hos Bravida och Caverion kan tas ut i strejk.

Många svenska byggjobbare arbetar i Norge. Här kan du se vilka arbetsplatser som påverkas av en eventuell strejk.

https://www.fellesforbundet.no/globalassets/lonn-og-tariffsaker/mellomoppgjoret-2021/060421-fellesoverenskomst-for-byggfag—uttak-6.-april-2021.pdf

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storstrejk närmar sig i grannlandet – 90 byggarbetsplatser påverkas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig