info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Störst brist på vvs-montörer

Vill du vara säker på att få ett jobb? Då ska du välja ett byggyrke. Störst brist är det på vvs-montörer.

Svensk arbetsmarknad fortsätter att utvecklas i god takt, även om tempot är lägre än i fjol. Under 2017 väntas 55 000 nya jobb. Möjligheterna till arbete är goda eller mycket goda inom de flesta yrkesområden, enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport ”Var finns jobben?”.

Sysselsättningen beräknas öka starkt

Bäst jobbmöjligheter finns det inom området pedagogisk arbete, följt av bygg- och anläggning. Efterfrågan av byggnadsarbetare är nära sammankopplat med byggkonjunkturen. Denna är fortsatt stark, eftersom byggandet ligger på höga nivåer. Sysselsättningen beräknas därför öka starkt det närmaste året.
Jobbmöjligheterna för yrkesarbetare är därför mycket goda och störst brist har vvs-montörer, byggnads- och ventilationsplåtslagare och snickare. Byggnadsarbetaren skrev i nr 14 2016 om bristen på snickare och att yrkesgruppen hade klättrat på listan över bristyrken. Förklaringen är den starka byggkonjunkturen, där bostadsbyggandet är motorn.

Arbetsmarknaden ser ljus ut

Även för andra byggyrken ser arbetsmarknaden mycket ljus ut framöver. Betongarbetare, anläggningsmaskinförare, golvläggare, murare, anläggningsarbetare och takmontörer har alla stora chanser att få jobb.
För ställningsbyggare är chanserna att få jobb något sämre än övriga byggyrken, även om det finns en viss brist. Grovarbetare kommer att möta en arbetsmarknad i balans mellan tillgång och efterfrågan på sökande.
Rapporten ”Var finns jobben?” är en sammanfattning av Arbetsförmedlingens yrkesprognoser. Den visar bland annat möjligheterna till arbete inom olika yrkesområden och ger beskrivningar av jobbmöjligheter inom vissa yrken.


5 byggyrken där bristen är störst:
Vvs-montörer 4,66
Byggnads- och ventilationsplåtslagare 4,59
Snickare 4,50
Betongarbetare 4,38
Anläggningsmaskinförare 4,34

Siffrorna visar bristindex för olika yrken, där siffran 5 handlar om mycket goda möjligheter till arbete. Bedömningen avser arbetsmarknadsläget ett år framåt i tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Störst brist på vvs-montörer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig