info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fejkade coronaintyg på bygge – anställda visste ingenting

Det är i Gävle som en åklagare påbörjat en förundersökning om fejkade Covid 19-intyg med kopplingar till bygget av Microsofts nya serverhallar.

Ny har det inletts en förundersökning mot de falska Covid19-intyg som drabbat de väktare på Securitas som ska bevaka Microsofts bygge utanför Gävle. Foto: RKD Design

Det är tidningen Transportarbetaren som avslöjat händelsen med förfalskade Covid 19-intyg. Bakgrunden är följande: I somras begärde det irländska byggbolaget Collen, som är en av entreprenörerna på Microsofts bygge utanför Gävle, att få in hälsodeklarationer för de väktare på Securitas som skulle sköta säkerheten på byggarbetsplatsen. I deklarationen ingick det ett test som skulle visa att väktarna inte hade några Covid 19-symptom.

Senare uppdagades det, när väktarna fick se hälsointygen, att de var falska. Flera väktare menade att de varken sett eller skrivit under något intyg. De väktare som drabbats av osanna intyg skickades hem. Därefter konfronterade Collen Securitas och krävde en förklaring.

Securitas erkände då misstaget och menar att det var ett ”administrativt misstag”.

Och nu får alltså hela händelsen ett rättsligt efterspel då åklagarmyndigheten i Gävle inlett en förundersökning mot Securitas.

– I nuläget finns ingen misstänkt person på Securitas. Om det skulle bli åtal finns också möjligheten att kräva företagsbot, säger åklagare Micael Dahlberg, till Transportarbetaren.

Ett eventuellt åtal kan bli aktuellt till sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fejkade coronaintyg på bygge – anställda visste ingenting

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig