info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbolagens nya krav på kompetens – är du behörig?

Via en digital lösning kommer fyra av landets största byggföretag att kolla så underentreprenörer har rätt utbildning för riskabla arbetsmoment.

Ett samarbete mellan flera stora byggbolag ska göra det lättare att kontrollera att byggnadsarbetare har rätt kompetens för att utföra ett jobb. Foto: Mostphotos

Kravet på att underentreprenörer och de som är anställda på företagen har rätt certifikat för vissa speciella arbetsuppgifter på ett bygge har funnits länge. Men det har varit krångligt att kontrollera att varje byggnadsarbetare på en arbetsplats har rätt utbildning för ett visst arbetsmoment. För att underlätta den kontrollen har Veidekke, Peab, Skanska och JM i samarbete med ID06 startat upp något de kallar ”ID06 Kompetensdatabas”.

– Det kommer att underlätta enormt mycket på alla våra arbetsplatser runt om i landet och bidra till säkrare arbetsmoment och arbetsplatser. På våra arbetsplatser kommer det bli enkelt att kunna följa upp om individen har rätt behörighet för att utföra arbetet eller ej, säger Helena Parker, Arbetsmiljöchef på Skanska.

Läs också Peab pressar på för nya ID06-kort: ”UE måste byta”

Utbildningar och certifikat det kan handla om är till exempel arbete med asbest, säkra lyft och heta arbeten. Titta i faktarutan för att se hela listan på vilka utbildningar som ska ingå i kontrollsystemet.

De fyra byggbolagen uppmanar nu underentreprenörer att lägga in sina behörigheter i databasen. Om det inte sker på sikt kan de innebära att det blir svårare att få jobb.

– Vi har förståelse för att våra underentreprenörer kan behöva viss tid för att ordna detta men vi är alla överens om att vi på lite sikt kommer att ställa detta som krav för att arbeta med oss, säger Anders Berge Chef Kompetensförsörjning på Peab.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbolagens nya krav på kompetens – är du behörig?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig