info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Stor utryckning efter larm om kranras: ”Låg nedmonterad”

Det var i går vid sjutiden på kvällen som samtalet kom in till 112. ”En kran har vält vid Liljeholmskajen”. Räddningstjänsten drog dit i högsta fart och möttes av... en nedmonterad kran.

Storlarmet var falskt. Ingen kran hade rasat utan det hela handlade om en nedmontering av en tornkran. Foto: Mostphoto/Cenneth Niklasson

Alla som passerar över Liljeholmsbron eller promenerar runt Årstaviken i södra Stockholm har sett hur några riktigt rejäla höghus växt upp de senaste åren längs kajen. Det är JM som bygger. Tre av höghusen är klara, det fjärde är på väg upp.

Ingen har heller missat de höga tornkranar som stolta stått på kajen under projektet.

En av dem plockades ner igår. Något som en förbipasserade eller möjligen en boende i området missat. För när kranmontörerna gjort sitt dagsverke och lämnat platsen kom samtalet om en möjlig katastrofolycka till Räddningstjänsten. ”En kran har vält vid Liljeholmskajen”.

Räddningstjänsten ilar till platsen, men där upptäcker de rätt snabbt att kranen inte rasat. Istället ligger krandelar snyggt uppstaplade på platsen.

– Det verkar som att man håller på att montera ner en kran och då har personer tolkat det som att kranen har lossnat, sa Niklas Nordvall, presstalesperson för polisen vid LRC Mitt till Aftonbladet en kort tid efter larmet.

Redan på söndagen ställdes mobilkranen på plats. Här är den på väg upp mellan huskropparna. I bakgrunden en av tornkranarna som skulle plockas ned.

Byggnadsarbetaren har pratat med Henrik Wallensten, trafikledare på Binsell.

– Vi har varit på platsen för att montera ner en av tornkranarna som varit med och byggt ett av höghusen.

Arbetet påbörjades redan under söndagen. Då ställdes den mobilkran som skulle plocka ner tornkranen på plats.

– Larmet kom sent på kvällen så vi hade inget folk kvar. Men det var väl någon som såg kranen på marken och trodde att den ramlat ner. Så då ringde de och larma, säger Henrik Wallensten och fortsätter:

– Jag vet inte om den låg upplagd på gatan eller på trailers, men den låg säkert snyggt uppstaplad.

Annons

Du läser: Stor utryckning efter larm om kranras: ”Låg nedmonterad”