info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor risk att drabbas av diskbråck på bygget

Risken för diskbråck som kräver sjukhusvård är nästan dubbelt så hög bland vissa yrkesarbetare inom bygg, jämfört med tjänstemän. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

I studien jämförs yrkesarbetare med tjänstemän och förmän i byggsektorn. Resultatet visar att risken för diskbråck är nästan fördubblad i vissa yrkesgrupper, jämfört med risken för tjänstemännen och förmännen.
– Det är en tydlig risk att ha ett fysiskt tungt arbete i byggbranschen, säger Jens Wahlström, forskare vid Umeå universitets enhet för yrkes- och miljömedicin.

Golvläggare utsatta

Jens Wahlström nämner golvläggare som en särskilt utsatt yrkesgrupp, men konstaterar att risken för diskbråck är relativt stor även för bland annat murare, betongarbetare och vvs-arbetare.
Tillsammans med två kolleger har Jens Wahlström studerat hur stor andel personer inom olika byggyrken som behövt minst en dags sjukhusvård för diskbråck under perioden 1987-2003.

”Undvik vrida ryggen”

Jens Wahlström säger att den som vill undvika diskbråck ska försöka undvika extrema arbetsställningar och extremt tunga lyft. Man ska försöka låta bli att böja och vrida ryggen vid lyft. Han tycker att arbetsledare ska tänka på att låta personalen rotera så att man turas om med uppgifter som kan innebära särskilda påfrestningar för ryggen.
De flesta drabbade hade fått sina diskbråck någon gång mellan 30 och 49 års ålder. Risken är extra stor för den som är lång och tung.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor risk att drabbas av diskbråck på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig