info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor granskning av bodar

Hur ser det ut i landets byggbodar? Det ska skyddsombuden i Byggnads granska på torsdag.

– Vi misstänker att det är dåligt på många mindre arbetsställen, säger Leif Wall, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
Granskningen kommer att ske över hela landet. Byggnads håller årligen en temadag i arbetsmiljö. På torsdag, den 22 mars, kommer den att handla om byggbodar.
Då ska regionala skyddsombud från avdelningarna och skyddsombud ute på företag kontrollera hur det ser ut i byggbodar och personalutrymmen.
– Det är viktigt med personalutrymmen. Det är ju där man ska sitta och äta och byta om. Man ska inte acceptera vad som helst, säger Leif Wall.
Han säger att många arbetsgivare sköter detta med bodarna, men att det också finns byggnadsarbetare som har helt oacceptabla förhållanden.

Mer utrymme

Standarden på personalutrymmen finns reglerad både i lag och avtal. 2010 gjordes förbättringar i bodtavalet inom bygg-och maskinavtalen. En förbättring är att varje person ska få mer utrymme än tidigare. Numera ska det inte vara fler än sex personer i de gamla åttamannabodarna. Under en övergångstid är det obligatoriskt i nya bodar. Från 2014 gäller det alla bodar. Nytt i överenskommelsen var också att alla personalutrymmen ska städas varje dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor granskning av bodar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig