info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp på Kinabygge

Arbetsmiljöverket stoppade på onsdagen stora delar av arbetet vid det kinesiska mässhallsbygget i Kalmar. Orsaken är att det är grävts nya, djupa schaktgropar utan skydd. Byggherren säger nu att man ska styra upp arbetsmiljöarbetet.

Det var på onsdagen som stoppet lades. Arbetsmiljöinspektionen åkte då akut ut och gjorde en inspektion av arbetsplatsen efter att ha fått misstankar om att schaktarbetena fortsatt med säkerhetsrisker, trots påpekanden som verket gjorde i förra veckan. – Trots att vi sagt till har de fortsatt att göra nya schaktgropar utan skydd. Det var minst ett tiotal nya gropar på två och en halv till tre meter inomhus. Fall- och rasrisken var stor, berättar arbetsmiljöinspektör Håkan Lindström.

När Arbetsmiljöverket i förra veckan besökte arbetsplatsen fanns djupa schaktgropar både ute och inne. En var då gjord inne och en annan påbörjad. Arbetsmiljöverket bedömde att det fanns stora risker för både ras och fall och krävde snara åtgärder för att motverka riskerna.
Men, nu senast var det bilder i onsdagens Barometern som fick verket att agera. Där såg man att nya gropar grävts sedan sist. Verket åkte då till platsen och stoppade schaktarbeten, där det var fall och rasrisk. Stoppet är belagt med ett vite på 50 000 kronor. I förra veckan stoppades arbetet med en hjulgrävmaskin, också det med ett vite på 50 000 kronor. Om arbetena återupptas kan vitet utlösas. Närmast kommer Arbetsmiljöverket att invänta svar på en skrivelse från byggherren Fanerdun och sedan ska man kalla till ett möte med alla inblandade parter.
– Det är obegripligt att arbetet fortsatt fastän vi sagt till. Vi har i fler månader försökt informera om vilka regler som gäller, säger Håkan Lindström.

Fanerduns svenske representant, finanschefen Peter Fust, tycker att det inträffade är olyckligt. Han säger man på arbetsplatsen nu har arbetat med att sätta upp skyddsanordningar runt de aktuella schakten. Han säger också att det är oklart varför schaktningen fortsatte efter verkets påpekanden, men han tror att arbetarna har uppfattat att det endast var en maskin det var stopp för.
– Vi kommer nu att rekrytera en person som sysslar med arbetsmiljöfrågorna på heltid, säger han. 27 kinesiska arbetare finns på plats idag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp på Kinabygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig