info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp på flera ställningsbyggen

De nya reglerna för ställningsbyggande efterlevs inte. Många bygger ställning utan att ha den utbildning som fodras. – Jag har hittills stoppat ett tiotal byggen, där ställningsbyggarna inte har den utbildning som krävs, berättar Lasse Johansson, regionalt skyddsombud i Dalarna.

Den första juli i år kom en ny föreskrift som innebär att de som bygger ställning ska ha speciell utbildning. Orsaken är att man vill förbättra säkerheten både för dem som bygger ställningarna och dem som ska använda dem.

Lasse Johansson, regionalt skyddsombud i Dalarna bestämde sig för att kontrollera hur reglerna efterlevs. Resultatet blev dystert.
– På ett tiotal arbetsplatser stoppade jag arbetet. Man fick ta dit någon som kunde besiktiga ställningen och personalen skickades på kurs.

Han har bara hunnit besöka ganska få arbetsplatser, så han tror att problemet med bristande utbildning antagligen är mycket stort.
-Det är konstigt eftersom det varit känt att bestämmelserna skulle komma, säger han.
Framförallt har han sett att det slarvats med utbildningen på mindre byggen. Där var det åtskilliga som sa att de inte visste något om reglerna.
Vilken utbildning man behöver beror på vilken ställning det är fråga om och hur hög den ska vara.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp på flera ställningsbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig