info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stilla dagar på grund av ackordstvist

Julfrid och stilla natt är väl kända fenomen. I Linköping gör en julstrid om ackord att det står still också på dagtid på NCC:s bostadsprojekt Irrblosset.

En ackordsförhandling om 272 nyproducerade lägenheter i kvarteret Irrblosset strandade på fredagsmorgonen. De senaste dagarna har arbetet i princip legat nere. Arbetslaget har ägnat dagarna åt att diskutera förhandlingarna.
– Vi är lite ovana vid att arbetet stannar av på det här sättet. Det har vi inte sett de senaste tio åren, säger Rolf Larsson, som är NCC:s löneförhandlare på arbetsplatsen.
– Men annars ser vi inget ovanligt eller speciellt i det här fallet.

Ove Falkhäll är lagbas för de 11 byggnadsarbetarna på Irrblosset. Hans och lagets uppfattning är att de stora byggföretagen i Linköping nu bestämt sig för att hejda löneutvecklingen på orten.
– Det verkar som om de samarbetar, säger han.
På två Peabbyggen i samma område som NCC-bygget pågick hårda ackordsförhandlingar i november. Byggnadsarbetarna där lade ner arbetet i sammanlagt två veckor och fick sedan en uppgörelse som enligt Peab kan ge cirka 148 kronor per timme.

På kvarteret Irrblosset gäller tvisten från början ackordspremiens storlek. NCC och laget har sedan närmat sig varandra i förhandlingarna men NCC vill inte acceptera att arbeten som inte är prissatta ska betalas med parallelltidsersättning.
Rolf Larsson på NCC anser att kravet parallelltid avviker från avtalet. Han menar också att det är allmänt känt att ackordslönerna ökar mer i Linköping än på andra håll i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stilla dagar på grund av ackordstvist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig