info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stanken som retar tusentals – Peab pekas ut: "Luktar riktigt illa"

Malmö kommun har fått 3000 klagomål om en illaluktande stank. Kommunens miljöinspektör har sniffat sig fram till svaret på var lukten kommer i från.

"Om det kommer från oss ska vi självklart ta vårt ansvar" säger Kerstin Danasten, presschef på Peab. Foto: Mostphotos

Efter att tusentals Malmöbor klagat på stank har kommunens miljöinspektörer åkt runt på cykel och sniffat sig till var den obehagliga odören kommer ifrån. Nu pekar man man ut företagen Peab och BMI som källan.

I Malmö hamnområde har Peab cisterner som innehåller bland annat bitumen. Bitumen är ett bindemedel och används vid tillverkning av asfalt samt vid tillverkning av takpapp.

Till SVT Nyheter Skåne säger miljöinspektören Håkan Karlström att lukten inte är farlig. Kommunen har dock krävt att man använder olika reningstekniker för att minska stanken.

Snickaren Jarl Corshammar på BAB Byggtjänst har renoverat en förskola i närheten av hamnen.
– Vinden låg på från det hållet, men vi kunde inte bedöma exakt varifrån stanken kom. Det kan ju vara något annat företag.

Kan du beskriva lukten?
– Hahaha, om jag säger toalett. Det luktade riktigt illa.

Innehåller stora halter svavel

Peab fick redan 2021 klagomål från boende i närheten av cisternerna och företaget blandade då in ett ämne i bitumen för att få bort lukten. Men nu är alltså stanken tillbaka. SVT redogör för bakgrunden till detta: USA och EU införde 2019 sanktioner mot Venezuela, en av världens största bitumen-exportörer. På grund av det så köper företagen i stället bitumen från öst, exempelvis Ryssland och Kazakstan.

– Bitumen från Ryssland innehåller stora halter svavel, och så har framställningsprocessen en inverkan på doften, säger Håkan Karlström, till SVT.

När Byggnadsarbetaren kontaktar Peab uppger företaget att man tar luktfrågan på största allvar. Samtidigt är man inte helt säker på att det är Peabs verksamheter som luktar.

– Andra som hanterar bitumen kan råka ut för precis samma luktproblem. Men självklart har vi vidtagit en rad åtgärder för att utröna varifrån lukten kommer, om det kommer från oss ska vi självklart ta vårt ansvar. Bland annat arbetar vi med luktreducerande metoder som binder de molekyler som kan orsaka obehaglig lukt. Om det inte är tillräckligt kommer vi att vidta ytterligare åtgärder, säger Kerstin Danasten, presschef på Peab.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stanken som retar tusentals – Peab pekas ut: "Luktar riktigt illa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig