info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämmer bolaget – över 100 000 för uteblivna semesterpengar

Det är Byggnads som lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen då förbundet anser att en anställd på ett rivningsföretag inte fått rätt ersättning.

En anställd fick inga semesterpengar eller ersättning för arbetstidsförkortning. Det menar Byggnads som nu stämmer ett rivningsbolag i arbetsdomstolen. Foto: Mostphoto

Arbetstagaren, som är medlem i Byggnads, var anställd på rivningsföretaget från sommaren 2017 fram till sommaren 2020. Företaget var vid den här tiden bundet till byggavtalet via ett hängavtal.

Under anställningstiden tjänade den anställde in ersättning för arbetstidsförkortning och semester. Men efter att personen blev uppsagd av bolaget den 30 juni i år betalades inga ersättningar ut. Byggnads anser därför att företaget brutit mot flera bestämmelser i byggavtalet.

Läs också Här krävs fingeravtryck för att komma in på bygget

Facket yrkar i stämningen på ersättning för arbetstidsförkortning, semesterersättning, allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen och allmänt skadestånd för brott mot byggavtalet. Totalt handlar det om 140 000 kronor till den anställde. De två största posterna handlar om utebliven semesterersättning på 55 000 kronor och skadeståndskravet för brott mot semesterlagen med 65 000 kronor.

Vidare yrkar Byggnads i stämningen på att rivningsföretaget ska betala ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor till förbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämmer bolaget – över 100 000 för uteblivna semesterpengar