info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här krävs fingeravtryck för att komma in på bygget

På en byggarbetsplats i Nykvarn krävs det från och med idag avläsning av det egna fingeravtrycket för att komma in. Arbetsplatsen är först ut i landet.

Till vänster: Platschef Tommy Rönkkö på Betonmast lägger fingret på avläsaren för att komma in på bygget. Till höger: Samuel Asarnoj, Affärsområdeschef Construction Assa Abloy. Foto: Assa Abloy

Det är lås- och säkerhetsföretaget Assa Abloy som ligger bakom installationen på bygget i Nykvarn där det norska byggbolaget Betonmast bygger 145 lägenheter. Alla som vill komma in genom rotationsgrinden måste nu identifiera sig genom sitt fingeravtryck.

– Det här stärker säkerheten och knyter ID06-profilen mycket närmare individen. Det här systemet omöjliggör i princip systematiskt fusk då det säkerställs att rätt person är på bygget, säger Samuel Asarnoj, affärsområdeschef för Construction på Assa Abloy.

Företaget har under året blivit applikationspartner till ID06.

Hur går det till rent praktiskt, krävs det både fingeravläsning och kort?

– Vid en första inskrivning på byggarbetsplatsen paras den egna ID06-profilen med personens fingeravtryck. När den processen är klar behöver man inte bära med sig kortet längre, utan då går man in och ut genom att använda sitt fingeravtryck.

Det har varit en del problem med ID06-kortet då en person kunna släppa in flera andra. Hur fungerar det här – kan en person stå utanför och bara lägga fingret på läsaren och låta fler passera genom grinden?

– Systemet har en funktion där det går att begränsa inom vilket tidsintervall som du inte kan lägga på samma finger. Vilket det intervallet är bestämmer byggarbetsplatsen själv. Sedan kan man ju även bestämma att några personer på arbetsplatsen, kanske platschefen och ett par andra betrodda, ska ha rätt att blippa in vem som helst om det kommer besökare.

Tekniken som nu Assa Abloy levererar har sitt ursprung i det brittiska företaget Biosite, ett företag som Assa Abloy köpte tidigare i år. I Storbritannien har Biosite installerat fingeravtryckslösningen på över 700 byggarbetsplatser.

Sedan nya ID06 infördes har problemet med att oseriösa tar sig in på byggarbetsplatserna blivit allt tydligare. Det handlar om att folk smiter in vid sidan av grindkarusellerna. Bland annat genom att bara dra isär det nätstängsel som är vanligt på svenska byggen.

Hur ser du på det problemet?

– Man kommer inte åt det genom fingeravläsning. I Sverige har vi en standard där det är bra grindar, både fordonsgrindar och rotationsgrindar, och sedan brukar jag säga lite skämtsamt att man har hönsnät runtomkring. Det är olyckligt för att uttrycka sig milt, men det är inget som vi kan styra utan det är byggarbetsplatsernas ansvar.

Hur ser det ut i Storbritannien?

– Om man jämför med Sverige så är det en avsevärd skillnad. Där bygger man en mer permanent struktur runt byggarbetsplatserna. De tycker nog att det svenska skalskyddet är lite dåligt. Vem som helst med en skruvmejsel och en skiftnyckel kan ju ta sig in.

Själva fingeravtrycksavläsaren är utvecklad speciellt för byggbranschen då den även klarar av att läsa slitna och smutsiga fingrar. Ett annat krav var att identifieringen skulle gå snabbt för att undvika köer efter raster. Avläsningen tar 0,2 sekunder.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här krävs fingeravtryck för att komma in på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig