info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sprickor ett halvår efter invigningen – delar måste göras om

Bara ett halvår efter invigningen av Hisingsbron i Göteborg har växande sprickor hittats i betongen. Nu måste delar av bron byggas om. Vem som tar notan är oklart.

Hisingsbron i Göteborg fortsätter dras med problem. Foto: Anna Haglund/Press.

Hisingsbron, som förbinder Hisingen med Göteborgs fastland, är utrustad med trappor och hissar för att folk ska kunna ta sig mellan bron och kajerna under. Det är där man har upptäckt sprickor som fortsätter att växa. Minst tre av de fyra trapphusen måste rivas och gjutas om, med ny armering.

– Normalt sett får man sprickor som är delar av millimeter. Nu växte de och blev millimeterstora. Det är inte normalt, säger Christer Niland, chef för Stora Projekt på trafikkontoret till GP.

Trapptornen har aldrig tagits i bruk och nu lär det dröja ytterligare tid. Det finns i dagsläget ingen tidsplan för arbetet och det är inte heller klart vem som ska stå för kostnaden.

– Eftersom det handlar om ett konstruktionsfel – det har blivit fel på ritbordet – så bär projekterande konsult ansvaret. Men det är under förutsättning att denne varit vårdslös eller inte gjort arbetet fackmannamässigt, säger Christer Niland.

Ända sedan den invigdes i maj har Hisingsbron dragits med problem. Stålet i lyftspannet har visat sig vara deformerat och vid flera tillfällen har bron fastnat i upphissat läge, med stora trafikproblem som följd.

Skanska, huvudentreprenör för bygget, hotade också att hoppa av projektet om de inte fick ytterligare 345 miljoner kronor av Göteborgs Stad. Efter en rättslig tvist nöjde sig bolaget med 200 miljoner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sprickor ett halvår efter invigningen – delar måste göras om

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig