info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Språkförbistring orsakar olyckor på arbetsplatser

Fler byggnadsarbetare riskerar att dö på sina arbetsplatser på grund av språkförbistring. Det varnar nu polisen för.

För över två veckor sedan, tisdagen den 4 november, dog två polska byggnadsarbetare på kraftvärmeverket i Hjorthagen. Under det senaste fem åren har 72 personer dött på byggarbetsplatser runt om i landet. Många är de som drabbas är utländska medborgare och polisen varnar nu för att fler riskerar dö på grund av språkförbistringar i samband med framtida byggprojekt, uppger ABC:s nyheter.

Handskrivna lappar

Filippo Bassini, chef för polisens miljöbrottsgrupp, tycker att det ser skrämmande ut.
– Det är en jättetråkig utveckling där vi det senaste halvåret kan se en utveckling av dödsolyckorna bara i Stockholms län, säger han.
Han ger exempel hur det kan se ut på en mångspråkig byggarbetsplats. Att konstruktionsritningar och avtal är skrivna på en mängd olika språk, och polisen har sett är fall där handskrivna lappar har förekommit som någon typ av översättningsunderlag.

Sätta ner foten

Filippo Bassini säger till ABC:s nyheter att det är dags att sätta ner foten och att det får vara nog med dödsolyckorna. Han tycker att byggherrarna ska ta ett större ansvar för arbetsmiljön tillsammans med de fackliga representanterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Språkförbistring orsakar olyckor på arbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig