info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Splittrad bild för byggkonjunkturen

Byggbolagen uppger att sysselsättningen ökat de senaste månaderna. Samtidigt är fler oroade över att byggandet kan minska framöver. Det visar dagens barometer från Konjunkturinstitutet.

Efter några intensiva byggår kommer nu signaler om en svagare utveckling för byggandet. Foto: Cenneth Niklasson

Som helhet ligger byggandet i landet just nu på en nivå som är något högre än normalt. Byggföretagen uppger i barometern att de har orderstockar som är förhållandevis stora. Och de byggbolag som är inriktade mot bostadsbyggande anger att de gjort vissa nyanställningar i början av året. Tidigare har de uppgett att de minskat något på antalet anställda.

Men samtidigt finns det en del orosmoln. Visserligen har orderstockarna ökat men uppgången är lägre nu jämfört med förra månaden. Och antalet byggbolag som uppger att brist på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande ligger nu på den lägsta nivån sedan januari 2015.

Läs också Bostadsbyggare varslar – 100 anställda måste lämna

Och det ser inte bättre ut på lite sikt. Företagens förväntningar på både byggandet och orderstockar skruvades ner rejält nu under februari. De tror alltså på sämre tider. Framtidstron när det gäller byggandet ligger nu på den lägsta nivån på sju år. Byggföretagen räknar även med att antalet anställda kommer minska något de kommande tre månaderna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Splittrad bild för byggkonjunkturen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig