info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Speciallösningarna på knarkbygget – elektrikerns totala mardröm

En galen ventilationslösning, livsfarlig el och ett fejkat byggbolag. De kriminella gjorde allt för att kunna odla cannabis i stor skala. Nu har domen i härvan kommit.

Plantorna växte tack vare speciallösningarna. Foto: Polisen

Ett polskregistrerat ”byggföretag” användes som ett verktyg för att hyra hus i Sverige. En polsk man i 30-årsåldern skrev i slutet av förra året in sig på köp- och säljsidan Blocket och använde sedan det registrerade företaget för att legitimera sin jakt på avlägsna gårdar.

”Jag är från ett byggföretag och vill jobba här i Sverige … Jag behöver någonstans att bo för mig och mina anställda”, skev han i en konversation med en uthyrare på Blocket.

Foto: Polisen

På detta sätt fick han och hans två kumpaner tag på tre hus på landsbygden i norra och mellersta Sverige som de hyrde från november 2020 till januari i år och där de kunde inleda sin verksamhet långt ifrån byggbranschen: cannabisodling i stor skala.

De tre männen visste vad de gjorde och vilken utrustning som krävdes för odlingarna. De köpte in olika armaturer, lampor för att ge cannabisplantorna rätt ljus, fläktar, ventilationsutrusning, filter, fläktrör, vattenpumpar, gödningsmedel, cannabisfrön och mycket, mycket mer. Totalsumman för hyran och all utrustning gick på sammanlagt närmare 300 000 kronor.

Foto: Polisen

Och i ett garage och några större rum i två av husen drog man igång odlingarna. I de täta odningsrummen krävdes ventilation och bevattning. Ventilationsrören gick huller om buller mellan fläkt och fönster och trycktes in i hål till odlingsrummet. Hålen tätades sedan med fogskum.

För att hålla pumpcentraler och fläktsystem igång krävdes också ström – som tillfördes från improviserade elcentraler i intilliggande rum. Sladdkaoset med många öppna eldosor skulle troligtvis få en professionell elektriker att i panik långsamt backa ut ur rummet.

Foto: Polisen

Odlingarna växte och de tre männen hann också göra sin första cannabisskörd. Men efter ett tips från polsk polis inleddes ett intensivt spaningsarbete mot de tre männen som organiserade odlingarna. Man avlyssnade de misstänkta männens telefoner och hade hemlig kameraövervakning vid de tre gårdarna.

När polisen till slut slog till mot husen hittade man 17 kilo cannabis och mängder med plantor. Med tanke på odlingarnas storlek hade växterna, om de fått växa klart, genererat ytterligare 50 kilo cannabis.

Foto: Polisen

Östersunds tingsrätts dömer nu två av männen till fängelse i tre år för grovt narkotikabrott, en man döms till fängelse i två år och ett halvt år för samma brott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Speciallösningarna på knarkbygget – elektrikerns totala mardröm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig