info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sova ut kan rädda livet

Sover du ut ordentligt efter en hård arbetsdag på bygget? Det kan rädda ditt liv. En ny studie ska titta på sambandet mellan fysisk aktivitet, sömnlängd och risken för allvarliga sjukdomar.

Trots att vi ägnar en tredjedel av vår livstid åt att sova är många frågor om sömnens inverkan på vår hälsa fortfarande obesvarade. Nu ska en ny studie vid Karolinska institutet, finansierad av Afa Försäkring, titta på hur sömn påverkar hälsan för personer i olika yrkeskategorier.
‒ Hypotesen är att all användning av hjärnan och kroppen kommer att behöva betalas igen genom sömnen. Sannolikt är det så att arbetar man fysiskt kommer man att behöva mer sömn, men det aldrig visats förut så det därför vi tittar på det, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt som leder studien.

Mer fysisk stress för byggnadsarbetare

Undersökningen baseras på en enkät där omkring 40 000 personer har besvarat frågor om sömn, stress, fysisk arbetsbelastning och hälsa. Svaren ska sedan jämföras med dödsorsaksregistret för att ge en bild av sambandet mellan arbete och sömnlängd påverkar risken att utveckla cancer och hjärtsjukdom.
Torbjörn Åkerstedts teori är att personer med fysiskt tunga yrken behöver mer sömn för att undvika allvarlig ohälsa.
‒ Jag misstänker att det kan vara så men det finns inga tidigare resultat man kan använda för att bevisa det. Tjänstemän utsätts för mer psykosocial stress medan byggnadsarbetare utsätts för mer fysisk stress. Det vi ska titta på är relationen mellan uppgiven sömnlängd under arbetsveckan och yrke.

Ta igen sömn på helgen?

Studien ska också titta på en fråga som diskuteras långt utanför forskarkretsar. Går det att ta igen förlorad sömn under helgen?
‒ Kan man vara kortsovare under arbetsveckan och ta igen det under helgen? De flesta tycker nog att det låter rimligt men det finns inga tidigare studier om det alls. När man tittat på sambandet mellan sömn och dödlighet har man bara ställt frågan om sömn under arbetsveckan. Om vi får tydliga resultat innebär det att vi kommer kunna rekommendera sömn på helgen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sova ut kan rädda livet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig