info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickrar sin egen likkista: "Vän med döden"

Snickaren Gunnar Jönsson har tillverkat sin egen kista. Han är 90 år och fortfarande aktiv med sitt jobb. När han började blev hans barn först förskräckta, men snart stod fler än dem på kö för att få sin egen kista.

Snickaren Gunnar Jönsson tillverkade sin egen kista. "Man ska vara vän med döden" säger han i radiodokumentären. Foto: Ola Hemström/Sveriges Radio

Jag har tänkt mer på senare att jag skulle vilja göra en egen kista, berättar Gunnar Jönsson i radiodokumentären “Att bygga sin egen kista” av journalisten Ola Hemström. 

Gunnar håller sig frisk genom att jobba och dagligen flakmoppen till sin verkstad.

– Jag har i alla tider sysslat med trä, och förädlat, och sen här i snickarbon så jag tyckte det var helt naturligt att den skulle vara i trä, berättar Gunnar Jönsson om kistan. 

I dokumentären medverkar även hans dotter som, när den första chocken lagt sig, även hon ville ha en kista snickrad av sin pappa. Nu står likkistorna uppe på loftet och väntar. Men det har även gjort att familjen pratar mer om döden.

Ritningen till kistan i furu gjorde han själv, och han bygger av trä som växt i trakten. Även vänner har kommit för att få kistor gjorda av bysnickaren. 

Man ska vara vän med döden, säger han.

Lyssna på SR-dokumentären här: Att bygga sin egen kista

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickrar sin egen likkista: "Vän med döden"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig