info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Emma mötte svetsaren Stefan: ”Han ställde nästan fler frågor till oss”

Hallå där Emma Gustavsson, snickare och anställd inom Byggnads organiseringsprojekt, som i fredags träffade statsminister Stefan Löfven i anslutning till EU:s sociala toppmöte i Göteborg.

Hur kom det sig att du fick en pratstund med statsministern?
– De hade öppnat upp toppmötet för fler än bara statscheferna, bland annat för en grupp studenter men även för arbetsmarknadens parter och organisationer. Egentligen var det tänkt att 25 studenter skulle bjudas in men så höll man två platser för unga vuxna som påverkas av EU i sin vardag. Och jag är byggnadsarbetare så det gör ju jag. Det kom upp en annons på Facebook där man ombads skriva 500 ord om sig själv och sin syn på EU. Så jag gjorde det och blev utvald.

På vilket sätt blir du som byggnadsarbetare påverkad?
– Alla byggnadsarbetare påverkas väldigt mycket. Jag träffar mycket folk från andra EU-länder och även från länder som inte är med i EU, som inte tjänar som oss utan mycket mindre.

LÄS MER: 30 minuter med Stefan Löfven

Hur var pratstunden?
– Det var en väldigt speciell typ av möte. Det var ju bara vi som satt ned och pratade. Han hade läst våra ansökningar innan så han visste en del om oss. Och så hade han fått reda på att jag varit med och byggt Gothia Towers där vi var, det tyckte han var roligt. Han ställde nästan fler frågor till oss än vi till honom.

Men du fick chans att framföra dina synpunkter också?
– Ja, och han bekräftade allt som jag sa. Att svenska villkor på svensk arbetsmarknad är en väldigt viktig fråga. Att han också jobbar för alla människors rätt till ett schysst jobb med schyssta villkor. Det var kul att höra.

Tror du att det spelar någon roll i det här sammanhanget att statsministern själv har arbetarbakgrund?
– Jag vet inte riktigt, jag brukar inte springa och hälsa på statsministrarna. Men det är klart att det hjälper. Det fanns ju andra inne på mötet som uppriktigt sa att ”jag vet inte hur det ser ut ute på arbetsplatserna”. Så på det sättet hjälper det ju att han har den erfarenheten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Emma mötte svetsaren Stefan: ”Han ställde nästan fler frågor till oss”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig