info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare blir kulturpolitiker: "För få som har vår syn"

Hallår där Karl Paine Huenupi, fackligt aktiv snickare som blir andre vice ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd för Socialdemokraterna.

Karl Paine Huenupi trivs bättre i byggboden än i fullmäktige. Foto: Byggnads

Vilka frågor kommer du att driva i kulturnämnden?
Framförallt handlar det om att göra kulturen tillgänglig för så många som möjligt. Beroende på var du bor är det väldigt stor skillnad på vilka som nyttjar kulturen. Det är betydligt vanligare i Växjö än i Ljungby. Jag vill få ut kulturen i länet och göra den tillgänglig.

Om någon säger att byggnadsarbetare inte är kulturintresserade, vad svarar du då?
– Att det kanske stämmer till viss del, men det beror på att det intresset skapas i skolan. På vissa program anses det viktigt att ha en estetisk profil, men det finns inte med om du går byggprogrammet. Dessutom kanske du kommer från en arbetarfamilj och inte har med det från hemmet. Så det är inget konstigt, men definitivt något vi måste ändra på.

Du är ordförande för Unga Byggare Småland-Blekinge och sitter sedan tidigare i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd samt i utbildningsnämnden i Växjö kommun. Samlar du på förtroendeuppdrag?
Ha ha, det är en liten hobby jag har faktiskt. Nej, jag kommer avsäga mig uppdraget i hälso- och sjukvårdsnämnden till förmån för detta. Man ska inte ha för många uppdrag för då gör man inget av dem bra.

– Nån gång kommer det en punkt när jag kommer att börja sålla ut. Men den punkten är inte här just nu för jag har inget liv och inga barn att ta hand om. Då klarar man av att ha de här uppdragen, men det kommer en tid för mig också.

Behövs det fler byggnadsarbetare i politiken?
Det skulle jag definitivt säga. Det finns alldeles för få som har vår syn på samhället. Jag märker det i partiet jag representerar nu, min fackliga skolning ger en annan syn på arbetsmarknaden och lagen om anställningsskydd. nga av de som ska representera oss har aldrig varit i de här utsatta situationerna, när man tagit strid mot chefen eller försökt organisera sin arbetsplats.

Var trivs du bäst: I byggboden eller fullmäktige?
Jag måste nog säga byggboden. Det kan vara brutalt ibland men det är där det blir de ärligaste diskussionerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare blir kulturpolitiker: "För få som har vår syn"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig