info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sms:et till skadade byggjobbaren: "Hur faaaan kan du komma till jobbet med kryckor"

När rivaren efter sjukersättningens slut kom tillbaks till jobbet blev han hemskickad och fick arga sms. Byggnads anser att rivbolaget gjort alla tänkbara fel och stämmer nu företaget. Arbetsgivaren säger tvärtom om, att uppgifterna är helt fel.

När rivaren ställde sig till förfogande för arbete efter olyckan fick han ett hånfullt sms av sin arbetsgivare efter olyckan Foto: Mostphotos (montage)

Den 6 maj 2022 höll en rivare, som är medlem i Byggnads, på med bilningsarbete från en ställning på 14:e våningen. Bildningsmaterialet fylldes i två hinkar, som uppskattningsvis vägde 20 kilo styck. Det fanns inte någon hiss och rivaren var därmed tvungen att bära hinkarna nedför två våningar för att sedan vinscha dem för hand övriga tolv våningar. På väg ner för trapporna ramlade plötsligt rivaren och skadade sig allvarligt i knä och rygg.

”Har kränkt medlemmen”

Framför allt är olyckans följder orsaken till att fackförbundet Byggnads, via ombudet LO-TCO Rättsskydd, nu har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

– Det är flera delar som är allvarliga, bland annat att arbetsgivaren inte tagit ansvar när det händer en olycka och att företaget inte gjort några ansträngningar att få tillbaka honom i arbete, vilket lagen säger. I stället så har arbetsgivaren på olika sätt motarbetat och kränkt medlemmen, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Ingen anmälan

Här är några av fel som begicks, enligt stämningsansökan:

  • Olyckan anmäldes inte till Arbetsmiljöverket, vilket arbetsgivaren är skyldig att göra.
  • Företaget gjorde inte heller någon anmälan till Försäkringskassan och AFA. Olyckan och arbetsskadeanmälan anmäldes till slut av det regionala skyddsombudet.
  • Medlemmen hade inte heller fått utbildning hur arbetet skulle utföras på ett säkert sätt.
  • Byggnads anser att arbetsgivaren har brustit både i sin rehabiliterings- och anpassningsskyldighet

Arbetsmiljöverket kunde senare vid en inspektion konstatera att det fanns omfattande brister i företagets arbetsmiljöarbete.

”Arbetsgivaren har på olika sätt motarbetat och kränkt medlemmen”, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Rivaren fick sjukersättning från Försäkringskassan efter olyckan, men den 26 augusti 2022 fick han beskedet att han inte längre hade rätt till pengar. Han ställde sig då till förfogande för arbete, men arbetsgivaren meddelade då att det inte fanns arbete för honom och han skulle åka hem.

”Hur faaaan kan du komma till jobbet med kryckor”

På vägen hem fick han följande sms av bolaget: ”Hur faaaan kan du komma till jobbet med kryckor. Du gör bort din arbetsgivare, Alltså Företaget. Faaaan.” följ av en arg emoji.

Fick låna pengar

Veckan därefter ställde sig medlemmen återigen till förfogande för arbete alternativt rehabilitering. Men även denna gång fick han beskedet att han inte fick arbeta och att han skulle åka hem. Sök dig till en annan bransch, var uppmaningen.

När medlemmen varken fick någon lön av sin arbetsgivare eller sjukersättning fick han låna pengar för att klara sitt uppehälle.

Han kontaktade Byggnads för att få hjälp. Facket upplyste företaget vilka skyldigheter som företaget hade gällande rehabilitering lagstiftningen, men företaget agerade fortfarande inte.

I slutet av augusti kontaktade bolaget rivaren och påstod att han var skyldig företaget pengar.

Hotfulla sms

Under hösten 2022 skickade företaget flera hotfulla sms till medlemmen, bland annat att några personer skulle komma förbi och hämta pengarna. Sms:en handlade om att medlemmen var en åsna, att han tagit verktyg, att han arbetat dåligt och ljugit för myndigheter.

Till slut sade medlemmen upp sig och påbörjade en annan anställning.

Byggnads anser i stämningsansökan att arbetsgivarens agerande bryter mot god sed på arbetsmarknaden och att företagets agerade är sådant att rivaren förr eller senare skulle tvingas lämna sin anställning.

Totalt yrkar Byggnads på ett skadestånd samt lön på 375 168 kronor, varav 275 168 kronor ska gå till medlemmen och 100 000 kronor till Byggnads för kollektivavtalsbrott.

”Råkat riktigt illa ut”

– Det är viktigt att vi driver ärendet. Medlemmen har drabbats hårt ekonomiskt och psykiskt. Han har råkat riktigt illa ut, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Rivföretagets vd svarar så här via mejl till Byggnadsarbetaren.

”Vi vill meddela att vi tar stämningsansökan mot vårt företag på stort allvar. Uppgifterna som presenterats i stämningen har bestridits av företaget, tillsammans med vår arbetsgivarorganisation Byggföretagen, från första stund och detta kommer fortsätta att vara fallet då vi anser uppgifterna vara felaktiga.”

”Privata angelägenheter”

”De sms som hänvisas till i stämningsansökan har inte skickats från arbetsgivaren. Smsen involverar två anställda på företaget där en konflikt uppstått gällande ett personligt lån, dem emellan. Vi påpekar att företaget inte ingriper i privata angelägenheter mellan anställda och vi tar inte ansvar för händelser som inträffar utanför företagets verksamhet.”

Lars Kriss, Byggföretagen. Foto: Pressbild

Rivföretaget är medlem i Byggföretagen, som har företrätt företaget i de centrala förhandlingar.

– Tvisten hanteras nu i Arbetsdomstolen och vi avböjer kommentar. Vi kommer inte att föra företagets talan i målet, säger Lars Kriss, ansvarig för press och opinion på Byggföretagen.

Varför ska ni inte fortsätta att föra företagets talan i Arbetsdomstolen?

– Vi har en rättslig prövning att ta hänsyn till så vi vill inte kommentera ytterligare, säger Lars Kriss.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sms:et till skadade byggjobbaren: "Hur faaaan kan du komma till jobbet med kryckor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig