info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×260 v7,8 desktop

Smitta på bygget spreds som en löpeld – stängs ner

38 personer har smittats av covid-19 på bygget av en högstadieskola i Arvika. Byggarbetsplatsen är nu stängd fram tills den 9 november.

Coronasmittan spred sig snabbt på bygget av en högstadieskola i Arvika. Foto: Brunnberg & Forshed

I Arvika byggs en ny högstadieskola för 900 elever. Serneke är huvudentreprenör och på bygget finns ett 20-tal olika företag. Söndagen den 25 oktober fick Serneke kännedom om det första Corona-fallet på arbetsplatsen.

Smittan spreds som en löpeld och några dagar senare, onsdagen den 28 oktober, hade ytterligare 17 personer bekräftats smittade. Då beslutade Serneke att arbetsplatsen skulle stängas ner. Beslutet togs i samråd med Region Värmland.

Men spridningen av viruset fortsatte och i fredags var siffran uppe i 33 smittade och i början av veckan hade siffran stigit till 38 personer. På arbetsplatsen arbetar 95 personer och yrkesgrupper som målare, snickare och elektriker. Större delen av dem som smittats är yrkesarbetare.
– Det är ett lokalt utbrott. Det har varit olika symptom men ingen är så allvarligt sjuk så de har behövt sjukhusvård, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke.

Arbetsplatsen är nu stängd fram till den 9 november. Fram till dess kommer Serneke att vidta en rad åtgärder för att förebygga smitta. Bland annat ska arbetsstyrkan vara indelad i fyra grupper.

Alla grupper är sedan schemalagda, så att det är olika starttider för exempelvis måltiderna.
– Flera av dessa åtgärder vidtog vi i våras, men nu går vi längre och arbetar ännu mer uppdelat. Vi har också utökad städning, har inga fysiska möten och alla företag på arbetsplatsen ska vid inskrivningen bekräfta att de följer ordningsföreskrifterna, säger Johan Live.

Vad är orsaken till utbrottet?
– Jag vill inte spekulera vad som är orsaken. Smittan kan ha kommit in från flera håll och vi har ju en ökad smitta i samhället. Det kanske inte finns en källa.

Har ni slarvat med åtgärderna från i våras?
– Vi har haft alla dessa åtgärder, men som i övriga samhället så är det personligt ansvar och det går inte att styra ner på individnivå. Vad utbrottet beror på kan varken vi eller smittskyddet säga, säger kommunikationschef Johan Live.

Bygget av högstadieskolan har pågått i ett år. Enligt Serneke kommer bygget inte att försenas. Planen är att verksamheten i skolan ska starta nästa hösttermin, 2021.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Annons

Du läser: Smitta på bygget spreds som en löpeld – stängs ner