info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Smarta kläder avslöjar risker på jobbet

Risker med att utsättas för kyla och buller samtidigt ska utredas. Smarta kläder ska mäta belastningen i arbetet. De två projekten har beviljats ekonomiskt stöd från AFA Försäkring.

Sex nya forsknings- och utvecklingsprojekt har beviljats ekonomiskt stöd från AFA Försäkring. Syftet med allihop är att minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.
I ett av projekten ska både byggnadsarbetare och andra yrkesgrupper testa arbetskläder som mäter belastningen de utsätts för på jobbet. Så menar forskaren Jörgen Eklund på KTH att det vore möjligt att analysera och synliggöra risker för arbetsskador. Han får 1 945 000 kronor till för att utveckla ett praktiskt användbart system.
I ett projekt på Umeå universitet ska Hans Pettersson reda ut om den som samtidigt utsätts för kyla och buller löper större risk att drabbas av nedsatt hörsel, hjärtinfarkt, hjärnblödning och högt blodtryck. Han får 1 809 000 kronor till sitt arbete. Målet är att ta fram underlag för riskbedömningar, främst på byggarbetsplatser.
Ytterligare fyra projekt har beviljats stöd i den här omgången, sammanlagt delas drygt 17,5 miljoner kronor ut.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Smarta kläder avslöjar risker på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig