info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små och stora byggföretag växer mest

Antalet byggföretag ökar. De stora företagen blir större och de små allt fler.

Småföretagen blir mer och mer specialiserade.
Men många byggföretag som startas försvinner snabbt från branschen.
I dag finns det 51 002 byggbolag i hela landet. Det är 4 191 fler byggbolag än under byggkrisen 1995. Bara sedan årsskiftet har 660 nya företag etablerats.
– När konjunkturen vänder uppåt bildas det många nya företag, säger Kjell Jansson, enhetschef på Byggentreprenörerna.
Trenden är att de stora företagen blir större och att de små företagen blir fler. Medan de medelstora företagen försvinner allt mer.
– Medelstora företag har svårare att hitta lönsamhet än ett litet snabbfotat företag, säger Kjell Jansson.
Tydligt är också att de mindre företagen blir alltmer specialiserade och inriktar sig på en viss slags verksamhet, exempelvis håltagning, undertaksmontering och golvläggning.
– De blir riktigt bra på en sak, på detaljnivån. Många blir underentreprenörer till de stora bolagen, exempelvis Skanska, säger Kjell Jansson.
Han uppskattar att cirka 40 000 av alla byggföretag är enskilda firmor, som drivs av en person. Det kan exempelvis vara en tidigare anställd byggnadsarbetare som bildar företag. Men många byggbolag som startar försvinner snabbt från marknaden. Enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån har det sedan 1998 startats 6 000 byggbolag. Företagen har nu lagt ner eller övergått till annan verksamhet.
– Det är lätt att starta eget i byggbranschen. Man behöver i princip bara vara en duktig hantverkare. Men sedan är det svårare att klara lönsamhet, administration och regelverk, säger Kjell Jansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Små och stora byggföretag växer mest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig