info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Slutnotan: 225 miljoner kronor

Slutnotan för inkomstförsäkringen blev dyr för Byggnads. Försäkringen blev cirka fyra gånger dyrare än beräknat. Sammanlagt har inkomstförsäkringen kostat Byggnads 225 miljoner kronor.

I slutet av september 2010 drog Byggnads in sin inkomstförsäkring, trots att den var uppskattad bland många medlemmar. Skälet var att den blev för dyr. Byggnadsarbetaren kan nu avslöja hur dyr den blev. Enligt beräkningar från Byggnads har den kostat 225 miljoner under de cirka två år som den var igång. Den ursprungliga kostnaden beräknades till mellan 55 och 60 miljoner kronor.

Arbetslösheten ökade dramatiskt

– Den blev mycket dyrare än beräknat. Arbetslösheten gick upp väldigt mycket och Byggnads hann inte bygga upp ett kapital förrän lågkonjunkturen slog till, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads.
Byggnads tecknade ett avtal med Folksam om en inkomstförsäkring som gällde från den 1 juli 2008. Sju andra fackförbund inom LO gjorde likadant, men vid olika tidpunkter.

Premien steg kraftigt

Men under 2009 ökade arbetslösheten dramatiskt och Byggnads premie till Folksam steg. Från början var premien 25 kronor per medlem och månad. När den var som högst hade den stigit till 200 kronor per medlem och månad.
– Det är en väldigt stor förändring mot vad som vad beräknat. Kostnaden hade blivit extra dyr, eftersom vi hade 200 ersättningsdagar istället för 100 dagar, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads.

Försämring i a-kassan

Bakgrunden till inkomstförsäkringen var de försämrade villkoren i a-kassan som den borgerliga regeringen hade infört. Många av Byggnads medlemmar tjänade över taket i a-kassan. Inkomstförsäkringen innebar att den som tjänade över 18 700 och upp till 35 000 kronor i månaden rätt att få ut 80 procent av inkomsten vid arbetslöshet. Försäkringen var tillfällig och skulle för Byggnads del pågå året ut, 2010. Fackförbunden hoppades på en socialdemokratisk valseger, vilket skulle innebära förbättringar i a-kassan.
Byggnads inkomstförsäkring gällde från början för 100 dagar, men i januari 2009 utökades försäkringen ytterligare till 200 dagar. Orsaken var bland annat att Målarna hade 200 dagar.

Varför utökades den när lågkonjunkturen hade dragit igång?

– Arbetslösheten var fortfarande låg i början av 2009. Det var en lång eftersläpning innan arbetslösheten gick upp, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads. Men arbetslösheten fortsatte uppåt och situationen blev ohållbar. Byggnads beslutade att inkomstförsäkringen skulle fasas ut i två steg. Under våren 2010 begränsades den till 100 dagar. Den 30 september fasades den ut helt.
Hittills har cirka 10 000 av Byggnads medlemmar har fått ut ersättningen. Vid januari månads utgång hade Folksam totalt betalt ut 349 miljoner kronor till de åtta fackförbunden inom LO. Mer än hälften, 178 miljoner kronor gick till Byggnads medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Slutnotan: 225 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig